Смяна на кранове, тръби и щрангове

Често се налагат малки и по-големи ремонти на ВиК инсталацията.

Когато се повреди спирателният кран, трябва да се подменят стари тръби и щрангове, разчитайте на специалистите от КАНАЛИ ТИНО ЕООД.

Смяна на спирателен кран

Повредата на спирателния кран е огромен проблем. Той трябва да се отстрани възможно най-бързо. С този кран се спира и пуска притокът на вода към местата в дома, където тя е необходима – мивките, банята, пералнята. Ако се счупи или повреди, обадете ни се веднага, за да го сменим. Ако в областта на спирателния кран започне теч, а това се случва обикновено при скъсване на спирателен кран в стената, това означава загуба на вода, висока месечна сметка за плащане и риск от наводнение. Веднага ни потърсете, за да отстраним повредата и да поставим нов кран.

Важно е при каквато и да е авария да спрете главния спирателен кран преди водомерите, за да не се получи наводнение. Можете да направите това например когато има теч от вътрешните тръби.

Освен главния спирателен кран преди водомера такива кранове има и в тоалетната, за пералнята, за бойлера. При повреда на някой от тях – теч или счупване, действайте бързо, извикайте специалисти по ВиК.

Смяна на тръби

Смяната на тръби се налага, когато инсталацията е със стари тръби – метални или каменинови. Такива каменинови, чугунени и други тръби вече масово се подменят с нови тръби от PVC, PPR, PET. Старите метални тръби са податливи на корозия и при ремонт смяната им с нови тръби е наложителна. Освен това новите PVC, PPR и PET тръби са с много по-голяма дълготрайност.

Външната канализация също е изложена на рискове – в тръбите могат да прораснат корени на дървета или да проникнат строителни отпадъци. При пукване или счупване на външни канализационни тръби е наложително те да се сменят възможно най-бързо.

Ние извършваме смяна на тръби в санитарни помещения – баня и тоалетна, в кухни, както и смяна на тръби от външната канализация.

Смяна на щрангове

Щрангът представлява група от три тръби, които са разположени успоредно. Тези тръби служат за протичане на студена и на топла вода и за циркулация. Щранговете са хоризонтални или вертикални. Първите обикновено се намират в мазето, а вертикалните щрангове преминават от първия до последния етаж.

Смяна на щрангове се налага по-често в сгради със стари метални тръби, които започват да корозират, в тях се задържа утайка, а и вътрешният диаметър намалява. Навременната смяна на щранговете, преди още да е възникнал проблем като теч, ще ви спести и други проблеми, които не се усещат така бързо, но причиняват неудобство – по-нисък дебит на водата през щранговете и повишен риск от спукване на тръбите.

Ако отлагате смяната на щрангове, това може да ви струва скъпо. Ако тръбите се спукат, ще наводнят жилището ви, а можете да причините наводнение и на съседите.

При намаляване на дебита на водата извикайте специалист, за да направи диагностика и да провери дали няма необходимост от смяна на щрангове.

При цялостна подмяна се започва от хоризонталните щрангове, а след това се сменят вертикалните. Към всеки вертикален щранг се монтира спирателен кран. Ако не се извършва цялостна смяна на стари каменинови или метални тръби с нови, може да не е необходимо да се сменя вертикалният щранг на всеки етаж.