Съвети за свързване на пералня към канализацията

Подготвяне

Правилното свързване на пералнята към канализацията е важно за правилното и безпроблемно функциониране на уреда. Освен това той трябва да се постави върху равен терен. Ако е необходимо, за да изравните положението му, поставете подложки под крачетата, където се налага.

За да не вибрира прекалено силно пералнята, можете да купите и поставите под крачетата допълнителни гумени подложки.

Важно е електрическият контакт, както и тръбата за чиста вода и тази за отвеждане в канализацията на мръсната вода да се намират достатъчно близо до пералнята.

 

Проверете къде се намира изходът за шланга за мръсна вода

Обърнете внимание на разположението на изхода за мръсна вода на задната част на пералнята. Може да се наложи да се повдигне и закрепи, за да не се получи връщане на мръсната вода към уреда. Обикновено уредите пристигат от фабриката с елементи за закрепване. Просто трябва да ги използвате.

 

Последователност на свързването

Първо пералнята трябва да се свърже към електроинсталацията, като щепселът се включи в контакта.

След това се извършва съединяването с тръбата за чиста вода.

Последното свързване е към канализацията за отвеждане на мръсната вода.

 

Свързване за отвеждане на мръсната вода

 

Какви инструменти и материали са необходими

Необходимостта от инструменти зависи от вида на канализацията ви. Обикновено се налага използването на:

  • гаечни ключове
  • инструмент за рязане на тръби
  • уплътнения, включително силиконово уплътнение – за местата на свързване
  • специален сифон за пералнята, ако нямате вече такъв.

 

Свързване към тръбата за чиста вода

В съвременните варианти на канализация във всеки дом както за чистата вода, така и за отвеждане на мръсната вода от пералнята са предвидени разклонения.

Свързването на шланга към тръбата за чиста вода става чрез кранче.

 

Свързване за отвеждане на мръсната вода

  • Чрез поставяне на шланга в мивката

Най-лесно е шлангът да се поставя в мивката и мръсната вода да се излива в нея. Така не са необходими допълнителни елементи и след приключването на прането маркучът може да се махне.

Но ако предпочитате мивката ви да не се замърсява с частици от мръсната вода от прането, трябва да включите пералнята към канализацията. Ако мивката ви е плитка, изливането на мръсната вода може да причини преливане и наводняване.

  • Съединяване към сифона

Съединяването може да се извърши или към сифона на мивката, или към канализационна тръба. За да съедините към сифона, той трябва да е тройник. Ако нямате такъв сифон, а предпочитате съединяване по този начин, трябва да купите сифон тройник. Този вид съединяване е лесен, но има недостатък – миризмата лесно прониква обратно по сифона нагоре и се разпространява в стаята. За да избегнете неприятна миризма от сифона, трябва да имате сифон с хидрозатвор. Той има възвратен клапан и не дава възможност за връщане на неприятната миризма.

  • Съединяване към канализационната тръба

Ако разстоянието от пералнята до сифона е над метър и половина, препоръчваме съединяване с канализационната тръба. Използвайте леко повдигнато разклонение на тръбата, към което да съедините шланга. Височината на разклонението трябва да е най-малко половин метър над пода. Така отпадната вода от канализацията няма да проникне в шланга и към пералнята.