Запушване на вътрешна канализация в жилищна кооперация с етажна собственост

Жилищните кооперации са сдружения съгласно Закона за управление на етажната собственост. Ремонтите вътре в сградата, включително отстраняване на запушване на канализацията в тази вътрешна част, се извършват и заплащат от всеки собственик, когато запушването е вътре в апартамент, или от сдружението, когато запушването е в общите части.

Отговорността на „Софийска вода“ АД за поддържането на водопроводната мрежа е до главния водомер, включително и този водомер.

Задължения на собствениците на апартаменти

Всеки собственик на апартамент в етажната собственост отговаря за поддържането на водопроводните тръби в пределите му. При поява на течове или запушване в даден апартамент собственикът е длъжен да се обърне към фирма за отпушване на канализация.

Свържете се с КАНАЛИ-ТИНО ЕООД – ние сме на разположение при такива случаи. Течът или запушването ще бъдат отстранени с професионално оборудване и извършени от специалисти с дългогодишен опит. След отпушване извършваме основно промиване на каналите и предлагаме и профилактично почистване на определени периоди за недопускане на следващи запушвания.

Важно е навременното отстраняване на запушвания в апартаментите

Запушването в апартамент е не само неудобство за живущите в него. То може да причини и наводняване, ако водата прелее и започне да се връща. Не допускайте канализацията ви да се замърси дотолкова, че да се стигне до запушване, за отстраняването на което ще трябва повече време и усилия. Това ще ви причини и по-големи разходи.

Още щом забележите, че водата в мивката или банята, или в тоалетната се оттича бавно, потърсете фирма за отпушване на канали в София. Не започвайте опити да премахнете натрупаните в канала замърсявания с ваши средства, популярните сода бикарбонат и оцет, или препарат за отпушване от кварталния магазин. Такива препарати реагират с мазнините полепнали в канала и се получава сапуноподобна маса, която ще затрудни отпушването от специалисти. А междувременно тази лепкава маса ще улесни още повече привличането и задържането на всякакви отпадъчни частици от водата от миене и къпане.

Запушванията са чест проблем в етажната собственост

Съвременният бит включва доста миене на продукти, съдове, прибори, при което неизбежно в каналите в дома ви в етажната собственост попадат остатъци от продукти и мазнини. При къпане в канала заедно с отпадните води попадат остатъци от сапун, шампоан, както и косми. А ако имате домашен любимец, количеството на космите се увеличава.

Извън домовете запушвания могат да се образуват и във вертикалните щрангове, които поемат отпадните води от етажите. Всяко изпускане или изхвърляне например на хигиенни материали може да причини такова запушване. Не изхвърляйте и остатъци от храна, те също могат да допринесат за запушване във вертикален щранг, заедно с отпадъци от други жилища на етажа и по-долу.

Специалистите по отпушване на канализация София проверяват първо канализацията вътре в дадения апартамент, а ако се установи, че запушването не е там, проверяват и вертикалните щрангове от ревизионните отвори.

Запушване извън сградата

Ако запушването е в уличната канализация, отстраняването му е задължение на „Софийска вода” АД.  Канализационното отклонение за отпадните води от сградата е свързано с уличния колектор. В уличната част на канализацията може да възникне разместване на тръби, прорастване на корени на дървета, запушване на улична шахта с големи отпадъци. Тогава водата започва да се връща и да не се оттича във всички апартаменти в сградата. Отстраняването на такова запушване е отговорност на градската фирма, която трябва да се уведоми, за да предприеме отпушване.

Грижете се за състоянието на вашия участък от канализация – тръбите в апартамента ви. За отпушване на мивки в София или при запушена тоалетна в дома ви решението на проблема и отстраняването на запушването ще извършат специалистите от КАНАЛИ-ТИНО ЕООД.