Запушване на мръсния канал от корени

Може ли запушването да се дължи не на задръстени с отпадъци тръби

Обикновено запушването на канализацията се получава вследствие на натрупване на отпадъци – сапун, шампоан, косми, дори парченца от опаковки и храни в мивката в кухнята. Но се случва да се сблъскате с този проблем, дори ако сте от хората, които грижливо отстраняват всички малки частици, използват цедки за сифона в мивката и профилактично почистват каналите с домашни средства. Тогава причината може да се дължи на запушване, причинено от корени.

 

Запушване на мръсния канал

 

Корените на дърветата могат да проникнат в канализацията

Ако каналите на канализационната система не са били положени с необходимата точност и достатъчно правилно, може да се създадат условия за проникване на корени в канализацията. Друга възможна причина е слягане на почвата – то се получава често например при наводнения.

 

Как да се установи с точност дали причината за запушването са корени

Установяването на наличие на корени, причинили запушването, се постига само от специалисти по отпушване, които разполагат с камери за видеодиагностика. Специалистите от КАНАЛИ-ТИНО използват два вида камери за установяване на запушвания и по-специално дали те се дължат на попаднали в канализацията корени.

 

с камери за видеодиагностика

 

Камерата с жило е за оглед на тръби с диаметър от ф40 до ф250. Жилото е с дължина 50 метра. С нея може да се огледа вътрешността на тръбите и дали те са проходими, дали има корени или отпадъци.

Камерата робот се използва за оглед на тръби, чийто диаметър е между ф250 и ф1500. С нея може да се извършва диагностика на участъци с дължина до 150 м. Тази камера е с дистанционно управление. Тя е снабдена с брояч за метрите и с възможност за фокусиране.

 

 

Как може да се реши проблемът при установяване на корени в канализацията

При по-леките случаи проблемът се решава чрез изрязване на корените, намиращи се в канала. Това се извършва с оборудване, което е снабдено с накрайник за рязане. Режещият накрайник прониква до участъка с корените и с въртеливо движение ги реже.

Ако слягането на почвата е много голямо, то може да причини разместване на канализационните тръби. Необходимо е да се установи къде точно е проблемният участък. След това участъкът трябва да се разкопае, за да се сменят разместените и повредени тръби с нови.

 

Ако корените, проникнали в канала, са изрязани, може ли проблемът да възникне отново

За съжаление след известно време корените на дърветата, които се намират близо до проблемния участък и чиито разклонения, проникнали в канализацията, са изрязани, израстват отново. Затова може да се стигне до повторно проникване на коренови разклонения и дори запушване. Ако втори път се стигне до запушване от такъв характер, трябва да помислите дали не е за предпочитане дърветата, причиняващи проблема, да бъдат отсечени или преместени. Ако в близост до канализационните тръби няма дървета, вече няма да съществува риск от запушването им с корени.