Запушен канал – как да си помогнем сами

Тъй като при къпане, миене на чинии, пране известни количества сапун, перилни препарати, както и косми и други отпадъци неизбежно попадат в канализацията с оттичащата се вода, малко по малко по вътрешността на тръбите се натрупват налепи. Ако тези налепи не се почистват редовно, се стига до запушване на каналите.

Важно е периодично да почиствате тръбите на канализацията, за да избегнете сериозни проблеми, с които няма да можете да се справите сами. А ако сте пренебрегнали почистването на тръбите от канализацията в дома ви и се е получило запушване, по-добре се обърнете към професионалисти по отпушване на канали.

Свържете се с КАНАЛИ-ТИНО  – ние сме на ваше разположение 24/7.

 

Почистване на канализационните тръби

Начините за почистване на тръбите, които можете да приложите

Тези начини за отпушване на тръби с подръчни материали не изискват сложни инструменти и техника, изискват материали, които има във всеки дом. Затова можете да ги приложите, за да поддържате тръбите от канализацията в дома ви чисти.

 

Почистване с кипяща вода и сода

Преди да пристъпите към изливането на кипяща вода и изсипването на сода, трябва да отстраните виждащите се частици отпадъци в сифона. След това почистете с кипяща вода по следния начин. Кипнете един литър вода и го изсипете в канала. Изчакайте 15 минути, след което използвайте с ръчна помпа за отпушване на канал. Изсипете в канала една чаша сода и след това кипяща вода – съотношението между содата и кипящата вода трябва да бъде 1:3.

Содата образува в тръбите на канализацията алкална среда, което улеснява отделянето на отпадъците, които водата ще отмие. Още една полза от изсипването на сода в тръбите  е дезинфекцирането им.

 

отпушване на канали

 

Почистване със сода и оцет

Използвайте реакцията, която настъпва при смесването на сода и оцет, които са основа и киселина. Содата и оцетът трябва да са в равни количества – например по половин чаена чаша. Първо изсипете в канала содата, а след нея оцета. Между тях ще започне химична реакция, съпроводена с образуването на пяна, затова веднага след изсипването на оцета запушете канала с тапа. Оставете сместа да действа около два часа, след което махнете тапата и изсипете кипяща вода – достатъчно е да е един литър.

 

Почистване със сода и сол

Съотношението на содата и солта трябва да е 1:1, например по половин чаша. Изсипете ги в канала, след което залейте с кипяща вода. Оставете сместа да действа от 8 до 10 часа.

 

Периодично поддържане на тръбите

За периодично поддържане на чистотата на вътрешността на тръбите на канализацията е достатъчно да изсипвате кипяща вода в канала. Тя разтваря мазнините и сапуна.

Можете и да си направите домашен препарат за профилактично поддържане на чистотата на тръбите. В плътно затварящ се съд, например голям буркан, смесете чаша сол, чаша сода и четвърт чаша винен камък (тартарова киселина). Периодично изсипвайте в канала от сместа и след това изливайте кипяща вода. След няколко минути можете да пуснете и студена вода, за да отмиете отделените налепи.

Разбира се, ако всички тези средства не действат, трябва да потърсите професионални услуги по ВИК и канализация за машинно отпушване на канали.

 

професианлно отпушване на канали