Запушен канал – как да си помогнем сами

Тъй като при къпане, миене на чинии, пране известни количества сапун, перилни препарати, както и косми и други отпадъци неизбежно попадат в канализацията с оттичащата се вода, малко по малко по вътрешността на тръбите се натрупват налепи. Ако тези налепи не се почистват редовно, се стига до запушване на каналите.

Важно е периодично да почиствате тръбите на канализацията, за да избегнете сериозни проблеми, с които няма да можете да се справите сами. А ако сте пренебрегнали почистването на тръбите от канализацията в дома ви и се е получило запушване, по-добре се обърнете към професионалисти по отпушване на канали.

 

Почистване на канализационните тръби

Начините за почистване на тръбите, които можете да приложите

Тези начини за отпушване на тръби с подръчни материали не изискват сложни инструменти и техника, изискват материали, които има във всеки дом. Затова можете да ги приложите, за да поддържате тръбите от канализацията в дома ви чисти.

Почистване с кипяща вода и сода

Преди да пристъпите към изливането на кипяща вода и изсипването на сода, трябва да отстраните виждащите се частици отпадъци в сифона. След това почистете с кипяща вода по следния начин. Кипнете един литър вода и го изсипете в канала. Изчакайте 15 минути, след което използвайте с ръчна помпа за отпушване на канал. Изсипете в канала една чаша сода и след това кипяща вода – съотношението между содата и кипящата вода трябва да бъде 1:3.

Содата образува в тръбите на канализацията алкална среда, което улеснява отделянето на отпадъците, които водата ще отмие. Още една полза от изсипването на сода в тръбите  е дезинфекцирането им.

отпушване на канали

Почистване със сода и оцет

Използвайте реакцията, която настъпва при смесването на сода и оцет, които са основа и киселина. Содата и оцетът трябва да са в равни количества – например по половин чаена чаша. Първо изсипете в канала содата, а след нея оцета. Между тях ще започне химична реакция, съпроводена с образуването на пяна, затова веднага след изсипването на оцета запушете канала с тапа. Оставете сместа да действа около два часа, след което махнете тапата и изсипете кипяща вода – достатъчно е да е един литър.

Почистване със сода и сол

Съотношението на содата и солта трябва да е 1:1, например по половин чаша. Изсипете ги в канала, след което залейте с кипяща вода. Оставете сместа да действа от 8 до 10 часа.

Периодично поддържане на тръбите

За периодично поддържане на чистотата на вътрешността на тръбите на канализацията е достатъчно да изсипвате кипяща вода в канала. Тя разтваря мазнините и сапуна.

Можете и да си направите домашен препарат за профилактично поддържане на чистотата на тръбите. В плътно затварящ се съд, например голям буркан, смесете чаша сол, чаша сода и четвърт чаша винен камък (тартарова киселина). Периодично изсипвайте в канала от сместа и след това изливайте кипяща вода. След няколко минути можете да пуснете и студена вода, за да отмиете отделените налепи.

Разбира се, ако всички тези средства не действат, трябва да потърсите професионални услуги по ВИК и канализация за машинно отпушване на канали.

Отпушване под налягане на тръби с диаметър от ф 50 до ф 800

Професионално отпушване под налягане на тръби с диаметър от ф 50 до ф 800

Отпушването под налягане е един от начините за отстраняване на замърсяванията, пречещи на оттичането. Тръбите в сградите са с по-малък диаметър, а тези, които свързват сградите с уличната канализация са с по-голям диаметър и достигат до ф800. КАНАЛИ-ТИНО ЕООД извършва машинно отпушване на канализация както в сгради, така и в участъците с тръби, свързващи сградите с уличната канализация част.

Кога избираме отпушване под налягане на тръби с ф50 до ф800

Запушванията могат да бъдат малки, когато ни се обадят в началния етап, когато водата все още се оттича, но бавно. Тогава тръбите в сградата и от сградата до уличната канализация могат да се отпушат и почистят с професионални спирали и след това каналът да се промие с вода за пълно почистване от малките остатъчни замърсявания.

Но ако в канала са изсипвани мазнини, остатъци от храна, хвърляни са хигиенни материали и други по-големи и неразлагащи се отпадъци, бързо се стига до голямо запушване и водата не може да се оттича. Такова запушване може да се получи и постепенно, също при неспазване на правилата за изхвърляне на отпадъци с общия боклук, а не в каналите. Тогава резултат може да се постигне с отпушване с вода под налягане.

Нашите специалисти извършват видеодиагностика, за да установят степента на запушване. При солидни запушващи натрупвания се подготвяме за отпушване с вода, която подаваме под високо налягане. Към машината за вода под налягане се използват и подходящи дюзи. Те се сменят в зависимост от преобладаващите материали в запушването, за да се постигне разбиването му.

видеодиагностика на канали

Подаване на вода – дебит и налягане

С помпата, използвана за подаване на вода под налягане за отпушване на тръби с диаметър от ф50 до ф800, се подава вода с дебит над 100 литра в минута. Налягането, под което се подава водата, е 160 бара. Така запушването се разбива бързо, а водата отнася всички частици.

Налягането на помпата за подаване на вода може да се променя, за да се достигне максимална стойност. Така и при много сериозно запушване се създава достатъчно силно налягане на водата.

отпушване на канал с вода под налягане

Това е начин на отпушване, който не създава рискове за тръбите

При отпушването под налягане използваме мощна помпа, която подава водна струя в канала със запушване. Под натиска на водата слоят от натрупвания в тръбата се разбива, а с продължителното действие на водната струя се отстраняват дори и най-малките остатъци от налепи и наслагвания в канала.

Отпушване на канали без използване на химикали не създава рискове от повреди на тръбите. Химикалите в препаратите, предлагани в редица магазини, са агресивни. Ние използваме отпушване с вода под налягане като по-ефикасен метод, при който натрупванията могат да се премахнат без такива агресивни препарати.

Предимства на отпушването с вода под налягане

На първо място, както вече посочихме, прилагането на водна струя под налягане е ефикасно при големи натрупвания на замърсявания в канала.

Освен това заедно с наслагванията, образували запушването, водата отнася и всякакви утайки в този канал. Така се постига пълно почистване.

С пълно почистване на канала се удължава и срокът на годност на тръбите и животът на канализацията.

Ако сами не се справите със запушването на канала, потърсете КАНАЛИ-ТИНО ЕООД! Ние ще приложим машинно отпушване като отстраним целия запушващ слой, за бъде каналът напълно промит и почистен.