Запушен канал ф50 и видеодиагностика за откриване на проблема

Въпреки че каналите Ф50 са изградени с високи стандарти за качество и издръжливост, понякога могат да се появят определени проблеми. Един от най-честите проблеми, свързан с тяхното по-натоварено използване като в болници, училища, хотели, заведения и други обществени сгради, е запушването. То може да бъде причинено от натрупване на кал и отлагания или други прегради, които пречат на нормалния поток на водата.

 

Запушен канал ф50

 

Определяне на проблема с запушения канал Ф50

Запушеният канал Ф50 може да представлява сериозен проблем за канализационната система и нейната функционалност, тъй като се ограничава оттичането на водата или се спира напълно, което може да доведе до няколко нежелани последици.

Сигнали за запушен канал Ф50:

  • Намаляване на водния поток или липса на поток в определена част от канала;
  • Натрупване на вода в района на канала, което може да причини наводнения;
  • Повишено ниво на водата или връщане на вода в санитарните уреди.

Запушванията в каналите Ф50 трябва да се разрешат навреме, за да се предотвратят сериозни проблеми и нарушения във функционирането на канализацията. Използването на видеодиагностика е ефективен начин за откриване на причината за появилото се запушване.

Видеодиагностика на канали като инструмент за откриване на проблемите

Понякога при извършване на отпушване на канал може да се установи наличието на проблем, който трябва да се инспектира с камера.

КАНАЛИ ТИНО ЕООД използва специализирана камера за канали ROTHENBERGER I2000, с която извършва преглед и откриване на проблемите, довели до запушването.

Този метод използва технологията на видео заснемане, която ни позволява да видим и анализират състоянието на канала дистанционно.

Принцип на работа на видеодиагностиката за каналите Ф50:

  • Камера се вкарва в канала чрез достъпните точки;
  • Камерата е оборудвана с осветление и висококачествена оптика, което позволява ясно визуализиране на вътрешността на канала;
  • Екипът ни управлява камерата дистанционно и наблюдава живо видеоизображение на монитор ;
  • Снимки или видеозаписи могат да бъдат записани за бъдеща анализ и референция.

Инспекцията с камера позволява подробен и ясен преглед на вътрешността на канала, което помага за точното и прецизно определение на причината за запушването или другите проблеми.

В това видео показваме процеса на видеодиагностика с камера с жило, след като сме отпушили  запушен канал ф50. По време на отпушването екипът ни установи, че в канала има наличие на твърд предмет и предложихме на клиента, да проверим с камера какво е състоянието на канала. При видео инспекцията се установи, че през тръбата минава дюбел, който задържа отлагания и затруднява оттичането на водата.

 

Видеодиагностиката осигурява ясно видеозаснемане на състоянието на канала, което предоставя документация за проблемите и техните местоположения. Това улеснява анализа и планирането на дейностите по отстраняване на проблема,без да се извършват ненужни и големи разкопки или демонтаж на канала. Всичко това намалява разходите и времето, необходими за прегледа, откриването и решаването на проблемите.

Отстраняване на проблема в запушения канал Ф50

След като проблемът в запушения канал Ф50 е идентифициран чрез видеодиагностика, следва да се предприемат мерки за отстраняване на причината за запушването. В зависимост от характера на проблема и условията на мястото, могат да се приложат следните методи и действия:

  • Машинно отпушване

КАНАЛИ ТИНО ЕООД използва професионална машина RIDGID KOLLMAN за машинно отпушване на канали, с помощта на която може да се достигне до най-трудните и отдалечени участъци от канализацията.

  • Ремонт и подмяна на участъци от канала

Ако запушването е причинено от повреден или дефектен участък от канала, може да се наложи ремонт или подмяна на този участък.

След отстраняването на проблема, важно е да се предприемат мерки за предотвратяване на бъдещи запушвания в канала Ф50. Редовните инспекции и поддръжка са от съществено значение за поддържането на функционалността на канала и предотвратяване на проблемите.