Какво може да доведе до запушване на канала и начини за отпушване

Каналите в дома служат за отвеждане на мръсната вода – от мивката в кухнята, от мивката в банята, от тоалетната. Много е неприятно, когато се получи запушване. А ако то е сериозно, трябва да извикате специалист за отстраняване на запушването. Затова трябва да се полагат грижи, за да не се допускат дори малки запушвания. Тук ще разгледаме най-честите причини, поради които ни викат да отпушваме канали в домове и на обществени места.

причини за запушване на канала

Всякакви хигиенни материали

Дори малки кърпички, сухи или мокри, както и други хигиенни материали, могат да заседнат в даден участък и да създадат основа за постепенно запушване. Обемът на тези материали, когато са сухи, е малък. Но във водата те се раздуват и го увеличават, така че лесно може да се стигне до натрупване на запушващ слой.

Дрехи

Не звучи много вероятно да изпуснете дреха в канала, но при пране на ръка може да се случи и това, ако се разсеете. Особено чорапи или бельо могат лесно да попаднат в канала, където да заседнат в първата чупка или по-нататък.

Мазнини и сапун

Както мазнините, така и сапунът лесно се задържат по вътрешността на тръбите. Затова трябва да избягвате изхвърлянето дори на малки количества мазнини, дори остатъка от мазнините от ястието в чиниите след храна. Течната мазнина от животински произход лесно се втвърдява и полепва по вътрешната страна на канала. Изхвърлянето на остатъка от сапуна също създава такъв риск. Тези остатъци лесно полепват по тръбите и след това привличат още отпадъци.

Дребни предмети, които засядат в канала

Дребните предмети са лесни за изпускане, особено от деца. Химикалка или молив може да заседне на мястото на свързване на хоризонталния с вертикалния щранг и да създаде благоприятни условия за задържане на всякакви отпадъци, а след това запушване. Малки играчки, мобилни телефони и други по-малки по размери предмети също лесно могат да паднат в канала, а след това да заседнат в чупка или място на свързване към вертикалния щранг.

Строителни отпадъци

Често се слушва след ремонт строителните отпадъци да запушат канала. Всякакви дребни строителни отпадъци, изхвърлени в канализацията например след ремонт или след завършване на ново жилище, създават рискове от запушване. И при тях лесно може да се стигне до натрупване и стесняване на вътрешността на канала в даден участък, което започва да привлича всякакви други малки отпадъци, докато се натрупа запушващ слой.

Корените – рисков фактор, когато са близо до канализационните тръби

Когато се установи запушване в долната част на канализацията, причина за това може да са корени на дървета, намиращи се наблизо. Местата, в които тръбите се съединяват, са особено уязвими за проникване на корени. При счупване на тръба също се създават благоприятни условия за прорастване на корени в канала.

Видеодиагностика за установяване на точната причина за запушването

Чрез видеокамери специалистите оглеждат вътрешността на каналите и стигат до проблемните участъци, където се установява точната причина за проблема. Освен това с видеокамера се определя и конкретният участък, в който трябва да се извърши отпушване. Така с видеодиагностиката може да се отстрани бързо и безпроблемно причината за запушването на канала.

Начините за отпушване са според естеството на запушващите материали

Общият принцип при отпушването е отпадъците и предметите да се изтеглят обратно по канала, за да се извадят. Освен това според предметите и материалите се използват различни накрайници.

За премахване на натрупани мазнини и сапун се използват изстъргващи накрайници за отпушващите машини.

Когато се установи наличие на дреха, тя се увива около спиралата на машината, за да се извади. Ако дрехите са повече, всяка се изважда отделно.

За корени трябва да се постави режещ накрайник, който да отстрани прорасналия в тръбата корен или корени.