Как да се справим със запушена канализация от външни тела в жилището

Запушванията са познати на всички. При съвременния начин на живот и използване на мивката и банята многократно всеки ден е неизбежно отлагането на мазнини, остатъци от храни, косми и други замърсители в тръбите. Такива външни тела попаднали в канализацията в дома могат напълно да блокират оттичането и дори да се стигне до наводнение.

Във всички случаи на проблеми с оттичането или изобщо невъзможност за оттичане потърсете нашата фирма за отпушване на канали в София.

Диагностика на канали

Първото уязвимо място – сифонът

Сифонът представлява U-образно коляно, в което винаги има вода. Тази вода има основно за цел да предотврати връщането на миризмата от канала в помещението. А ако се напълни щрангът, тази вода пречи на обратното оттичане на мръсна вода.

Сифонът редовно се замърсява дори и от малки частици от продукти, прах, мазнини и други отпадъци.  Замърсяването се предава нататък в канала. Затова е важно сифонът да се почиства често по механичен начин. Можете да използвате ръчна вакуумна помпа, да демонтирате сифона и да почистите отлаганията с четка и топла вода.

Демонтирането на сифона е необходимо и при запушване. Трябва първо да се провери дали то не е в самия сифон. Освен с ръчна вакуумна помпа затлачването, което е запушило сифона, може да се отстрани с домашни препарати, като сода бикарбонат и оцет. Не ви препоръчваме да използвате препарати със силни химикали от магазините. Те не само замърсяват околната среда, но и могат да повредят сифона и тръбите. Нашите специалисти по канали използват механични средства. Ние разглобяваме сифона и го почистваме добре, след което го монтираме обратно. Обадете ни се за отпушване и промиване на сифона ви.

Рискове от образуване на допълнителни сапунени маси в каналите

Както в кухнята, така и в банята ежедневно попадат малки количества сапун и препарати за миене. Сапунът, дори в малки количества, допринася за запушвания, тъй като лесно полепва по тръбите в канализацията.

Когато се получи запушване от външни тела в каналите, не прибягвайте до препарати с химикали. Те реагират с мазнините, които също лесно полепват по тръбите в каналите, и се получават допълнителни сапунени маси. Особено погрешно е използването на сода каустик. Напомняме ви, че сапунът се прави, като се използват мазнини и сода каустик. Във всеки канал има мазнини, дори и в малки количества, попаднали при миене на съдове. Така че образуването на още количества сапун е риск, който не трябва да поемате с решение да отпушите канала със сода каустик.

Специалистите от КАНАЛИ-ТИНО ЕООД извършват отпушване на канализация без силни химикали, по механичен начин – с професионални спирали и помпа за подаване на силна струя вода под налягане.

При запушване можете да пробвате първо почистване на сифона и ако причината е там, това ще реши проблема. Ако водата все пак не се оттича дори и след почистването на сифона, можете да опитате отпушване със смес от сода бикарбонат и оцет. Но все пак ви съветваме да не рискувате, защото при масивно наслагване на отпадъчни външни материали със запушването може да се справи само фирма, занимаваща се професионално с отпушване на канали. Разчитайте на КАНАЛИ-ТИНО ЕООД както за профилактично почистване на сифони и канали от външни тела, така и за отстраняване на запушвания.