Остатъците от бетон след строителни ремонти могат да запушат канала

Причините за запушване на канала за мръсната вода могат да бъдат различни. Затова използването на камера за видеодиагностика помага за установяването на вида на запушването, от който зависи какви действия трябва да се предприемат, за да се отпуши тръбата.

Ето какво показва камерата при видеодигностика на запушен канал с бетон.

видеодигностика на запушен канал

Така не се налага да се кърти, за да се види какъв е проблемът, причинил запушването; при къртене после се налага ремонт, което води до правене на излишни разходи.

Камерите за видеодиагностика са подходящи както за тръби с малък, така и за тръби с голям диаметър

Съвременните видео камери са подходящи за тръби с малък диаметър и тръби с по-голям диаметър. Диагностиката се извършва веднага, което пести време. Освен това точното определяне на естеството на запушването се постига без да се кърти, за да се достигне до проблемното място.

Някои от камерите за видеодиагностика, които са с дистанционно управление и възможност за фокусиране, могат да се използват за тръби с диаметър от ф250 до ф1500, прониквайки до дължина 150 м. Други – камери с жило, са подходящи за по-малки тръби, с диаметър от ф40 до ф250; проникването в тръбите е до 50 метра дължина и с жилото се установява каква е проходимостта на канала и на разклоненията му.

 

Запушване с бетон

Много важно е да се установи дали запушването е от строителни отпадъци, особено бетон. Това се получава при ремонт, ако по невнимание частици бетон се изхвърлят в канала. Те се натрупват и така скоро каналът се запушва.

Единият начин за запушване с бетон е, когато бъде изпусната прясна смес за бетон. Попадайки в канала, тази смес се втвърдява и при големи количества смес се получава солидно запушване.

Другият начин е чрез механично натрупване на малки парченца бетон. Събирайки се в дадена част, например в разклонение или снадка, те образуват маса, която пречи на оттичането на водата.

Справяне със запушването с бетон

Ако парчето бетон е монолитно, единственият начин за отстраняването му е чрез разбиване, след като чрез рязане се демонтира частта от тръбата.

Ако запушването с бетон е с отделни частици, които не представляват монолитна маса, отстраняването на частиците може да се постигне чрез пускане на водна струя под налягане.

В никакъв случай не изхвърляйте бетон в канала

Изхвърлянето дори на малки остатъци от смес за бетон или малки парченца бетон в канала може да причини много сериозен проблем.

Към бетона се добавят вещества за постигане на желаното време за втвърдяване, по-кратко или по-дълго. Някои добавки улесняват втвърдяването му дори при по-ниски температури. Затова е лесно малко количество бетонна смес, попаднало в канала, да се втвърди, независимо от сезона и температурата.

При ремонт изхвърляйте остатъци и частици от бетон в определените за целта сметища за строителни отпадъци. Така не само ще почистите дома си, но и няма да създадете риск от запушване на канала ви.

Ако се е стигнало до запушване

Ако след ремонт се получи запушване на канала, това може да се дължи на строителни отпадъци и бетон в него.

За установяване на точната причина се обадете на КАНАЛИ-ТИНО. След видеодиагностика и установяване къде и от какво е запушен каналът ще предприемем необходимите действия за отпушването му.