Причини за запушване на канали и нуждата от видеодиагностика

Кога можете да причините запушване на канала

Причините за запушването на канали са свързани с натрупването на отпадъци при миене и пране, а също и попадането на отпадъци като строителни материали или корени на дървета в близост до канализацията.

 

видеодиагностика при запушен канал

 

Дори да се стремите да не изхвърляте отпадъци в канализацията, при невнимание можете да изпуснете хигиенни материали – мокри кърпички, тампони, или мазнини. Дори ако след изпускане на такива отпадъци промиете обилно, това не може да попречи да се наслоят в канала и да продължат да привличат малки количества мазнини, сапун и други.

Особено чести са запушванията с хигиенни материали в обществени сгради като хотели, защото често клиентите не се съобразяват с това, че така могат да причинят запушване. В практиката често се получават искания за оглед и отпушване на тоалетни и бани в хотели.

Но дори и в домовете, дори мънички отпадъци като косми могат да положат началото на запушване.

Другата причина за запушвания, която е извън контрола на живеещите в жилището, е повреждането на тръбата отвън, поради прорастване на корени в канала, падане на камъни и други тежки отпадъци поради ремонт наблизо и т.н.

 

Спецификата на запушването се установява лесно с видеодиагностика

Всеки вид запушване има своята специфика. Освен това, какво е естеството на запушването, е много важно къде точно се е образувало то. За това се използва видеодиагностика. Тя пести къртене напосоки, докато се стигне до проблемното място. Ако запушването е навътре, къртенето ще продължи дълго и след това ще е необходим голям ремонт. Видеодиагностиката спестява такова търсене и локализира както точното място на запушването, така и колко е голямо то. След това вече е лесно да се предприемат съответните действия с подходяща техника.

 

видеодиагностика на запушена тръба с камера

 

Точност на видеодиагностиката

Независимо от диаметъра на тръбите, в които се е образувало запушване, видеодиагностиката е единственият точен метод за установяване на мястото. Видимостта на камерите, които се вмъкват в канала, е от порядъка на сантиметри.

Самата камера за видеодиагностика е снабдена с електронен брояч на метрите. Тя прониква навътре и прави запис на вътрешността на тръбата. След това се анализира както на какво разстояние се е натрупал слой отпадъци, така и какво пречи на протичането на водата.

 

Видове камери, с които се извършва вътрешна диагностика на тръбите

За тръбите с по-малък диаметър, до ф250, се използват камери с жило, а за по-големи тръби, с диаметър до ф1500, се използват камери роботи.

  • Камери с жило

Жилото на камерата е с дължина 50 метра. Самата камера е гъвкава и това улеснява придвижването. Освен основния канал се проверяват и разклоненията и връзките. Записът показва къде има слой мазнини, дали някъде в канала има остатъци от бетон след строителни ремонти, дали от околната среда са проникнали корени на дървета и камъчета и други.

  • Камери-роботи

Тези камери са дистанционно управляеми. При тях броячът на метрите помага за установяване на разстоянието до проблемния участък. И тук записите дават точна и подробна информация за натрупаните отпадъци, причиняващи проблема. Дълбочината, до която може да проникне камерата-робот, е 100 метра.

свържете се с насОбърнете се към КАНАЛИ-ТИНО за видеодиагностика и отпушване още в началото на пораждане на проблем с канализацията.