Сигнали за запушване на канализацията при проверка на местата на оттичане

Запушването на канализацията, в коя да е част, означава проблем и то сериозен. Водата не може да се оттича и често започва да се връща обратно, в съответното помещение. При признаци за такъв проблем трябва да не се използва канализацията в дадения апартамент или сграда и е най-добре да се обърнете към специалисти от водопроводна фирма, които да установят точното място на запушване, чрез видеодиагностика, а след това да предприемат отпушване с професионални уреди.

за запушване на канализация

Тук ще ви запознаем със сигналите, които трябва да ви подскажат, че е започнало да се образува запушване някъде из тръбите. Можете да направите лесни и бързи проверки, които да ви ориентират за това, къде е проблемът. След това незабавно се обърнете към специалисти за отпушване. Всяко бавене може да доведе до голяма авария, за отстраняването на която ще бъдат необходими много време и средства.

Първо проверете канала на ваната и подовия сифон

Подовият сифон е разположен най-ниско. Същото се отнася и до канала на ваната. При запушване е добре да проверите дали проблемът не се крие в тези места.

Направете проверка през ревизионния отвор

Ревизионният отвор за главния канал е мястото, през което можете да проверите дали запушването е в този канал.

Първо трябва да отвинтите и махнете капачката. След това трябва да проверите дали в това място се връща вода, или има застояване на вода. И едното, и другото означават, че главният канал е мястото, в което е възникнало запушване.

Казанчето на тоалетната

Когато всичко е наред, при пускане на водата от казанчето тя се оттича в тръбата. Но ако при пускане на водата от казанчето започне да се връща вода и да излиза от подовия сифон, това означава запушване на главния канал.

отпушване на канали София

Поради запушването водата няма къде да се оттече, връща се обратно по тръбата, а най-лесното място, от което да избие, е най-ниската точка – сифонът на пода.

Проверка на оттичането, за да се установи дали запушването е в тоалетната

При съмнение, че е запушена тоалетната, можете да проверите дали това е така, или е запушен главният канал, по следния начин. Пуснете водата в мивката в банята – тя обикновено е най-близо до тоалетната. Ако при това нивото на водата в тоалетната чиния започне да се покачва, тогава най-вероятно запушването не е в тоалетната, а в главния канал. Така че няма смисъл да предприемате отпушване, като пуснете препарат в тоалетната чиния.

При избиване на вода от подовия сифон, когато не сте пускали вода във вашия апартамент

Ако живеете на по-нисък етаж и от сифона на пода започне да се връща вода, без да сте пускали вода в апартамента си, това е сигнал, че най-вероятно запушеният участък е във вертикалния щранг – избиващата от сифона вода идва от горен етаж.

Запушване на много сифони, мивки, тоалетни в дадена сграда

Такова запушване показва, че общият канал, в който се оттичат всички тези канали, е проблемното място.

Тоалетните се оттичат по най-директния възможен път. Каналът за тоалетните е с най-голям диаметър на тръбата. Можете да установите, че запушването е в главния канал, чрез тоалетните, но само ако нямате по-ниски точки на оттичане, като сифони.

Ако сами не може да се справите, обърнете се към специалисти по отпушване на канали, за да може проблемът да се реши бързо, без да се налага къртене и ремонти.