Тънкости при отстраняване запушване на канал

Запушване на канализация се получава често, не само когато живеещите в дома често изхвърлят остатъци от храни и хигиенни материали. Така нареченото експлоатационно замърсяване се отразява на всяка канализация. С течение на времето, дори да се стараете да отстранявате всякакви замърсяващи частици и остатъци от храна, неизбежно малки количества мазнини и други частици се наслагват по вътрешността на тръбите. Така в даден момент ще установите, че водата се задържа, преди да се оттече. А най-неприятно е пълното запушване, при което няма оттичане.

Много хора пробват всякакви методи, преди да се обърнат към специалисти по отпушване на канали. Ако запушването е още в начален етап, има шанс да се справите с него. И все пак ви съветваме след това да поръчате промиване на каналите ви, за да си спестите риск от скорошно ново запушване.

За да имате успех при отпушването, има някои тънкости, които трябва да спазите, за да имате успех при запушен канал. Тук ще се спрем на тези тънкости, които трябва да знаете.

Ако използвате домашен или готов препарат за отпушване

Първо трябва да почистите и подсушите отвора на сифона, който ще отпушвате. Ако мястото не е подсушено добре, химичната реакция ще започне по-рано, отколкото трябва.

За да можете да постигнете отпушващ ефект, трябва да изчакате необходимото време, за да подейства съответният препарат.

Важно е да изсипете достатъчно вода, която да отмие препарата. За да сте сигурни, че водата е достатъчно, измервайте я, като пълните чаша и я изсипвате.

Ако използвате спирала за отпушване

Вмъквайте спиралата в отвора с постъпателни движения.

Когато почувствате, че върхът на спиралата опре в нещо и не може да се движи напред, започнете да въртите спиралата по часовниковата стрелка, а след това обратно. Най-вероятно сте стигнали до запушването. С тези движения ще го разбиете.

Докато извършвате това, периодично пускайте вода, за да отмивате отделените от запушващия слой частици.

Ако използвате ръчна вакуумна помпа

Първо трябва да закриете с кърпа или парцал преливния отвор на мивката.

Пуснете в мивката гореща вода, около 2-3 литра.

След това поставете върху отвора на сифона помпата. Гумената част трябва плътно да приляга към отвора. При помпането тя не трябва да се отделя от отвора.

След няколко помпания рязко дръпнете помпата от отвора. Така водата ще се изтегли нагоре и ще потегли и натрупания слой замърсявания.

Как да използвате прахосмукачка за отпушване на сифон

Ако нямате ръчна вакуумна помпа, а имате прахосмукачка с издухване, можете да я използвате за отпушване на сифона.

Принципът е същият, както при ръчната вакуумна помпа. Отворът на шланга трябва плътно да прилепне към отвора на сифона и при изтеглянето на въздуха да не се отделя от него.

При разглобяване на сифона на запушена мивка

Внимателно развивайте пластмасовите гайки. Към тях има уплътнения, които след отпушването трябва отново да се поставят на място заедно с гайките.

След отпушването и сглобяването трябва да пуснете водата, за да проверите дали няма теч в някоя част. Ако има теч, трябва да затегнете добре тази част.

Познаването и спазването на тънкостите при отпушването с различни препарати и уреди ще ви помогне да се справите. Но ако запушването е сериозно, не губете време. Това е задача, с която ще се справят специалистите от КАНАЛИ-ТИНО ЕООД.

  Не се колебайте, обадете ни се незабавно!