Хигиенните материали и рискът от изхвърлянето им в канала

Вече сме коментирали какво не трябва да се изхвърля в канализацията, за да не се стигне до проблем. Всеки е чувал, че частиците от храна, мазнините и остатъците от сапун и перилни препарати се задържат по вътрешните страни на тръбите в каналите и малко по малко привличат следващи отпадъци, докато водата започне да се оттича трудно и е време за фирма за отпушване на канали. Днес ще разгледаме хигиенните материали и гранулите за котешки тоалетни, които също бързо допринасят за запушвания в каналите.

Дори да бързате и да е най-лесно да изхвърлите малко количество хигиенни материали например в тоалетната чиния, не го правете. Това може да причини сериозен проблем в близкото или малко по-далечното бъдеще.

Мокрите кърпички

Тези кърпички се използват почти от всички. Удобни са и се намират в чантата или на масата, за бърз достъп до тях, когато трябва да избършем нацапаните ръце на детето или своите ръце. Особено популярни са евтините варианти, но в тях се използват синтетични материали. Изглеждат много тънки и не изглежда вероятно да заседнат в канала и да го запушат. Но материалът, от който са произведени, не се разгражда бързо и така всяка кърпичка, заседнала някъде в извивка на тръбите или в разклонение, полага началото на запушване.

запушване на канал с мокри кърпички

Снимка: https://www.adme.ru

 

Клечките за уши

Те също се използват масово, не само за почистване на уши, но и за достигане и почистване на тесни улейчета, например на прага на PVC врата. Много тънки са, но първо, пластмасовите клечки не се разграждат много дълго време, а и памукът по двата края също допринася за обемността, когато няколко клечки заседнат в извивка на тръбите. Така е лесно за следващите отпадъци, дори и много малки, да се наслоят около клечките.

причини за запушване на канал

Снимка: https://www.adme.ru

Памперсите

Дори парче от памперс, изхвърлено в канала, създава много голям риск от запушване. Памперсите се произвеждат от пластмасов материал. Вътре в материята на тези пелени за еднократна употреба се намира гел, който в мокра среда набъбва много. А в някои памперси ластикът на отворите за крачетата е с покритие от полипропилен. Това е материал, от който се произвеждат и пластмасови контейнери. Използва се за ластика на памперсите, тъй като е водонепроницаем. За памперсите се посочва, че вероятният период за разлагането им е около 200 години.

Така и малкото парче памперс няма да се разложи и разпадне на мънички частички, които водата ще отнесе. То ще действа като тапа в тръбите, а за отстраняването му често се налага професионална помощ да отпушите канала.

запушване на канал с памперс

Снимка: https://www.adme.ru

 

Гранули за котешка тоалетна

Този вид хигиенни материали се използва за домашните любимци котки, за да абсорбира влагата и неприятни миризми в котешката тоалетна. Особено опасни за проходимостта на каналите са силиконовите гранули. Те запазват целостта си и се натрупват навсякъде във вътрешността на канала, където вече има полепнали мазнини и сапун.

И минералните гранули за котешка тоалетна не се разлагат във вода и също създават рискове. Ако изхвърлите дори и малко количество от тях в тоалетната, за да не губите време, или ако миете поставката на котешката тоалетна и преди това не отстраните гранулите, полепнали по стените й, рискувате да предизвикате запушване. След това може да се наложи да търсите услуги за отпушване на тоалетни.

запушване на канал с гранули от котешка тоалетна

Снимка: https://www.adme.ru