Запушване на мивката – един неприятен проблем, който трябва да се реши бързо

Мивката е запушена, събрала се е вода, започва да се носи неприятна миризма. Проблемът не се е получил внезапно, а чрез постепенно натрупване – в кухнята на препарат за миене, сапун, частици от храна, а в банята – на сапун, косми. Освен това, за запушването на мивката могат да допринесе и състоянието на водопроводните тръби – дали са корозирали и от вътрешната страна се е натрупала ръжда.

помощ при запушена мивка

Проблемът е неприятен и причинява огромно неудобство, затова трябва да се реши колкото може по-бързо. Можете ли да се справите със запушването? Ако не е сериозно, при което трябва непременно да извикате специалисти по отпушване на канали, можете да опитате основните домашни средства, изпитани във времето.

Първият етап – почистете сифона на мивката

почистване сифона на мивката

В сифона се натрупват попаднали в отвора отпадъци. Често почистването му е достатъчно, за да се справите с проблема. Ако неотдавна сте изплакнали купичка с остатъци от нарязани зеленчуци, или ако сте измили грозде, но в отвора са се търкулнали няколко зърна, дори малки – това е достатъчно, за да се образува запушване. Отвинтете долната капачка на сифона и почистете отпадъците, попаднали там. Проверете дали в тръбата над капачката също няма отпадъци; там се събират и косми, така че почистете с клечка или тел. След това завинтете обратно капачката и пуснете силна струя вода, за да промиете.

Вторият етап – използвайте домашен препарат за разяждане на запушването

Ако след почистването на сифона проблемът не е решен, е време за прилагане на домашни препарати, които ще разядат запушващия слой. И тук трябва да помните, че ако запушването е сериозно и ако тръбите ви не са пластмасови и се е натрупала ръжда, привличаща отпадъците, и с тези препарати няма да успеете да постигнете резултат.

За справянето с натрупания запушващ слой помагат:

  • концентриран разтвор на готварска сол (няколко супени лъжици на чаша)
  • нагорещена на тиган за около 5 минути сода – 5 супени лъжици, която след изстиване се разтваря в чаша студена вода
  • смес от оцет и готварска сода – около 5 лъжици сода и чаша оцет

За действието на всеки от тези препарати са необходими от 5 до 10 минути след изсипването в отвора на мивката. След това трябва да пуснете силна струя вода, за да постигнете отмиване.

Препоръчителни ли са готовите препарати за отпушване

В магазините се продават различни препарати, които са силни химикали и благодарение на това разбиват запушващите частици, слепнали в канала. Трябва да ги използвате внимателно, особено опасно е ако пръснат в очите. Освен това химичната реакция може да повреди и самите тръби.

Използвайте механични средства

отпушване на мивка

Ако след почистването на сифона и използването на домашните препарати няма резултат, има два механични начина за отпушване – с ръчна вакуум помпа или със спирала за отпушване. Те не са скъпи и се използват лесно. При вакуум помпата се използва разликата в налягането, която създава вакуумът, а спиралата прониква в тръбата и с острия си край разбива запушващия слой.

Ако и това не помогне?

Не губете време, ако запушващият слой е упорит, той може да се намира навътре в тръбата или да е особено солиден. Свържете се КАНАЛИ-ТИНО и нашите специалисти ще помогнат с машинно отпушване, за да може мивката ви отново да е използваема.

машинно отпушване на сифон