Запушена канализация на пералня и мивка – как да решим проблема

Запушена канализация на пералня и мивка е често срещан проблем, пред който много от нас са се изправяли, предвид натовареното им ежедневно използване в домакинствата. Когато канализационната система се запуши, това може да предизвика неудобства и неприятности в дома, затова ще се опитаме да предоставим полезни съвети и решения за отпушване на канализацията и ще разгледаме методи за поддържане на функционалността на пералните и мивките без нежелани събития.

Запушена канализация на пералня и мивка

Проблеми, свързани с запушена канализация от пералня

Пералнята е един от най-използваните уреди в дома, но когато канализационната тръба, свързана с нея, се запуши, може да възникнат сериозни проблеми. Има няколко често срещани причини за запушване, като натрупване на косми, влакна, прах и перилни препарати.

Един от най-очевидните симптоми на запушена канализация от пералня е оттичането на водата да бъде затруднено или напълно блокирано. Вместо да се изтича гладко, водата може да се задържи в пералнята или да излиза от други отвори в близост до нея. Това може да доведе до наводнения в банята, кухнята или другите помещения.

Запушена канализация от пералня може да доведе и до неприятни миризми от натрупаната мръсотия и влага в канализационната тръба.

Освен това, запушена канализация от пералня може да представлява и потенциална опасност за здравето, тъй като натрупаните бактерии могат да предизвикат развитието на плесен и мухъл.

За щастие, има няколко метода, които могат да помогнат при отпушването на канала при пералня. Можете да опитате с домашни методи, като използване на вода с висока температура, сода бикарбонат и оцет или химикали за отпушване на тръби. В случай на по-сериозни запушвания или безуспешни опит ти за самостоятелно отпушване, е препоръчително да потърсите помощ от професионалист, който разполага със специализирани инструменти и техники за отпушване на канали.

Проблеми, свързани с запушена канализация от мивка

Причините за запушване на канализацията от мивка са разнообразни, като основните включват натрупване на хранителни остатъци, мазнини и сапун.

Един от ясните симптоми на запушена канализация от мивка е бавното оттичане на водата. Вместо да се излива свободно, водата се задържа в мивката и оттича бавно или напълно блокира. Това може да доведе до нежелани наводнения на кухненската мивка или до преливане на вода в раковината.

Мазнините и хранителните остатъци, които се натрупват в канализационната тръба, създават и задържат лоши миризми, които се разпространяват в дома.

За да отпушите канализацията от мивка, има няколко метода, които можете да опитате. Една от първите стъпки е използването на вакуум помпа. Тя създава вакуум, който може да помогне за премахването на натрупаните отпадъци и възстановяването на нормалното оттичане на водата. Други методи включват използването на сода бикарбонат и оцет, както и специализирани химикали за отпушване на тръби.

Въпреки това, в някои случаи запушването може да бъде по-сериозно или да изисква професионална помощ. Ако домашните методи не дават резултати или проблемът се повтаря, е препоръчително да се обърнете към фирма КАНАЛИ ТИНО ЕООД за отпушване на мивки, която разполага със специализирани инструменти и знания за отпушване на канализационни тръби.

В следващото видео може да видите процесът по отпушване на канализация на пералня и мивка ж.к. Надежда 3, гр. София. Клиентите ни потърсиха, защото имат проблем с пералнята – когато тя работи, излиза вода от канализацията. Тъй като пералнята и мивката са свързани на един канал така, се оказа, че запушването е свързано с общото им оттичане на водата. Решихме бързо проблема с помощта на професионална машина RIDGID KOLLMANN за отпушване на канали.

 

 

Предотвратяване на запушване на канализацията

Следвайки посочените съвети за предотвратяване на запушването и поддържане на чисти тръби, можете да намалите риска от проблеми и да осигурите гладко функциониране на водопроводната система в дома си.

  • Редовна поддръжка

Разгледайте възможността да поставите мрежа за улавяне на косми и други отпадъци в канализационните отвори на пералнята и мивката. Това ще предотврати по-голямото количество отпадъци да попадат в тръбите и да ги запушват.

  • Разделяне на отпадъците

Важно е да разделяте отпадъците преди излизането им в канализационната система. Премахнете космите и другите отпадъци от дрехите преди да ги слагате в пералнята. Също така, избягвайте изливането на остатъци от храна или мазнини в мивката, което може да предизвика запушване на тръбите. Вместо това, използвайте отделни съдове за събиране на отпадъците и ги изхвърляйте по подходящ начин.

  • Редовно почистване

Извършвайте редовно почистване на пералнята и мивката, за да премахнете натрупаните мръсотии и отпадъци. Използвайте подходящи почистващи средства и следвайте инструкциите на производителя. Редовното почистване ще помогне за поддържането на канализационните тръби чисти и намаляване на риска от запушване.

  • Избягване на химикали

Използвайте минимално количество химикали при прането и избягвайте изливането на агресивни химикали или разтворители в мивката. Тези вещества могат да се натрупат и запушат канализационните тръби. Вместо това, предпочитайте екологично приятни алтернативи или природни почистващи средства.

  • Редовна профилактика

Ако вашият дом е подложен на чести проблеми със запушването на канализацията от пералнята и мивката, разгледайте възможността за редовна профилактика от страна на ВиК специалист. Това включва инспекция и почистване на тръбите, използвайки специализирани инструменти и методи.

Проблемът със запушената канализация от пералня и мивка може да се реши, ако се предприемат правилни действия и се отделя внимание на поддръжката на водопроводната система. Редовното почистване, предотвратяването на натрупването на отпадъци и навременното потърсване на професионална помощ при нужда могат да осигурят безпроблемно функциониране на пералнята и мивката в дома ви.