Как да отпушим сифон на мивка и тоалетна чиния сами

Всички семейства знаят основните причини за запушвания в каналните тръби. Най-честите виновници за това са мазнините, дори малки количества от тях полепват лесно във вътрешността на тръбите, а това е предпоставка за задържане и на други отпадъци. Изпускането на предмети в канала също се случва често – особено ако в дома има деца.

Има и външни фактори, които допринасят за замърсявания. Неправилно монтираните тръби се разместват и така създават условия за попадане на външни предмети. Освен това във външната канализация могат да проникнат корени на дървета и също да причинят запушвания.

как да отпушим мивка

Как да установите дали запушването е местно, или е в общата канализация

Ако установите дали запушването е в дома ви, или в общата част на канализацията, ще знаете как да продължите. В местната канализация в дома имате шанс да се справите, ако това е лек проблем и запушването още не е станало масивно. Ако то е в общата част, със сигурност трябва да повикате специалисти по отпушване на канали.

За да установите района на запушване, трябва да отворите всички кранове в дома едновременно. Ако водата се оттича еднакво бързо, запушването е извън дома. А ако например в кухнята оттичането е бавно, значи това е местно запушване. Може да се окаже, че водата в дома се оттича еднакво бавно във всички сифони. Това означава, че имате замърсяване на всички местни канали. Можете да пробвате популярни начини за прочистване, но по-добрият избор е професионално отпушване на канализация.

отпушване на сифон

Запушванията в сифона на кухненската мивка

Може би от опити за отпушване на мивки знаете, че когато водата се задържа в мивката, трябва да погледнете дали не се е запушил сифонът отдолу. Там в утайника, който е с формата на чаша, се натрупват частиците от храни, когато миете чаши и чинии. Тук постоянно има вода, която пречи на неприятните миризми от канализацията да излизат навън. Когато се натрупат толкова отпадъци, че не остава място за вода, ще разберете това по миризмата, която ще започне да се носи.

Внимавайте при отвинтването на капачката

Капачката може да не се отвинти лесно. Тогава не трябва да я форсирате, увийте около нея кърпа, за да я развиете.

Как се отпушва сифон на мивка

снимка: http://remstroiblog.ru

Поставете леген или кофа под сифона

Когато отвинтите капачката, ще потече нечиста вода, а могат да паднат и частици замърсявания. Предпазете пода, като поставите под сифона леген или кофа, които да поемат отпадъчните частици и водата.

Почистването на сифона

Отстранете частиците от храни, люспи, кори и т.н. След това измийте добре с гореща вода и завинтете капачката обратно. Пуснете водата, за да проверите оттича ли се нормално. Ако отново има проблем с оттичането, обадете се на фирма за отпушване на канали КАНАЛИ ТИНО ЕООД.

отпушване на мивка

снимка:
http://remstroiblog.ru

Запушванията на тоалетната чиния

Това е особено неприятен проблем. До него може да се стигне, ако се изхвърлят хигиенни материали – мокри кърпички, памперси и други. Ако някой е изпуснал по невнимание нещо – това се случва с играчки при децата, както и с отвертки и всякакви други предмети, дори телефони, те също ще причинят сериозен проблем.

Когато водата започне да се задържа, е ясно, че има пречка за оттичането й. Затова се подгответе за работа, за да отстраните запушващите отпадъци или предмети.

Отстранете меката тръба, свързваща тоалетната чиния с отвора за оттичане в общия канал

Ако имате късмет и запушващият отпадък или предмет е заседнал в меката тръба след тоалетната, трябва да я махнете. И тук е важно да подложите леген под нея, тъй като ще изтекат мръсни води.

Вижте дали запушващият предмет е заседнал в тръбата. Извадете го, ако това е така. А ако е попаднал по-нататък, извън дома, трябва да се обадите на професионална фирма за отпушване на канали София.

фирма за отпушване на канали