Четири полезни съвета за отпушване на мивка

Мивката може да се запуши по всяко време, ако по невнимание изсипете едри частици в нея и те попаднат в канала. Обикновено обаче запушването се образува постепенно с налепи по вътрешността на тръбите, които привличат нови и нови частици.

Мнозина предпочитат да се заемат сами с отпушването. За тях предлагаме няколко съвета, които ще ги улеснят. А ако запушването е наистина сериозно, няма да можете да се справите без фирма за отпушване на мивки София.

отпушване на мивка

Първи съвет: не бързайте да изсипете препарат за отпушване в канала на мивката

Както вече обяснихме, отлаганията вътре в тръбите привличат нови и нови частици – дребни отпадъци и мазнини. Мазнините се втвърдяват при температурата, която се поддържа вътре в тръбите. Когато изсипете препарат, трябва да го оставите да престои известно време. Препаратите обикновено съдържат сода каустик. Тя ще реагира с мазнините и ще се получи сапун. А този сапун вече е труден за отстраняване без професионално оборудване, използвано от хора с опит в отпушване на канали. За отстраняването на сапуна в тръбите трябва голямо количество топла вода, подавано с мощно оборудване.

Втори съвет – вземете предварително мерки, не допускайте изсипване на мазнина в мивката

С този съвет искаме да ви помогнем да си спестите проблем като запушване. Не мийте чинии и съдове с мазнина в мивката, така че мазнината да попадне в канала заедно с водата. Веднъж попаднала в тръбите, тя полепва по вътрешността им и започва да привлича и други отпадъци.

Трети съвет – трябва да знаете проблемните места, където възникват запушвания

Мивките обикновено се запушват или в сифона, или след сифона и преди вертикалния щранг. Първо проверете сифона, който е под мивката. Тръбата, през която водата от мивката се оттича в канала, е с S-образна форма.

запушен сифон

Извивките й създават възможност за задържане на вода, за да се предотврати разпространяване на миризма от канала в стаята. Но от друга страна тази S-образна част е много удобна за запушвания. За да отпушите, трябва да знаете къде точно е запушването.

Можете да започнете с почистване на сифона, след като развинтите. Ако след почистването водата продължава да не се оттича, значи запушването е по-нататък, след сифона и преди вертикалния щранг.

отпушване на сифон

Четвърти съвет – Как да отпушите, ако запушването не е в сифона

За да постигнете успешно отпушване, трябва да използвате инструменти. Те не са така ефективни, както професионалните, но ако запушването не е наистина толкова сериозно, че само фирма за отпушване на канализация София може да се справи, използвайте вакуумна помпа или спирала. Добре е да имате у дома тези инструменти, за да са ви подръка.

 

отпушване на сифон на мивка

Снимка: http://otvali.ru/

Отпушването с вакуумна помпа е възможно само ако между сифона, върху който ще поставите помпата, и мястото на запушването има пълна херметизация на канала.

Спиралите са с различна дължина. Вие ще решите колко дълга спирала да си осигурите. Трябва да я вмъкнете в канала и да я прокарвате напред, докато не усетите съпротивление. Тогава започнете да правите въртеливи движения с нея. Важно е спиралата да е опъната, да не се усуква.

Следвайте тези четири съвета, за да отпушите мивката. А ако не успеете, не отлагайте, обадете се на професионална фирма.