Грижата за сифона на мивката в банята

В сифона на мивката в банята могат да се натрупат сапун, шампоан, косми и други отпадъци. Тогава започва да се носи неприятна миризма. А още по-сериозен проблем е запушването на канала.

 

запушване на сифона

 

Ежедневно при миене и пране на ръка могат да се натрупат отпадъчни частици

Ако при миене изпуснете вече станалото малко парче сапун в канала, това вече създава риск от засядане в тръбата, а така ще се натрупват и други частици, които впоследствие попадат в канала.

При сресване над мивката, гледайки се в огледалото, може би не осъзнавате, че част от космите лесно могат да попаднат в канала.

Ако имате домашен любимец, от него често падат косми. Най-често в банята се мият лапите на кучетата след разходка. Ако миете лапите на кучето ви в мивката и забравите да огледате за паднали косми и да ги изхвърлите в кошчето, те ще попаднат в канала.

При набързо изпиране на ръка под крана на мивката конци и косми, останали по блуза, риза и т.н. също могат да попаднат в канала и да запушат мивката.

Честото почистване на сифона е много важно

Голяма част от отпадъчните частици се натрупват в сифона. Затова е добре често да отваряте и почиствате това място на натрупване на отпадъци, за да не се стига до неприятна миризма и сериозно запушване.

Как да почистите сифона

почистване на сифон

Първо постелете найлон под сифона.

Върху найлона поставете леген. В него ще се излее водата, която е останала в сифона.

Сега развинтете сифона и махнете долната част (капачката).

В горната част, която ще се открие след развинтването на капачката, ще видите маса от натрупани косми и други отпадъчни частици. Отстранете ги – за целта използвайте клечка или парче тел.

Сега поставете отново капачката и я завинтете добре.

Махнете легена и след като сте обрали частиците боклучета, изсипете водата в тоалетната чиния.

Сега пуснете водата в мивката и проверете дали се оттича безпроблемно в канала.

Препоръчваме ви да използвате някои от популярните средства за профилактика на канали със сода бикарбонат и оцет, с кока-кола или просто с вряла вода. При всеки от начините за профилактика е добре да изчакате около час и след това да пуснете крана с горещата вода за няколко минути.

Допълнителните решетки върху канала на мивката дават допълнителна защита

В магазините можете да намерите решетки, които да поставите допълнително върху отвора на канала в мивката на банята. Те са кръгли, предлагат се с големи и с малки дупчици. Препоръчваме ви поставянето на две решетки – първо една с големи, а върху нея друга с малки дупчици. Това е особено препоръчително, ако имате малка баня с огледало върху мивката и ако миете лапите на кучето си в тази мивка.

Когато се получи запушване

Ако сте пропуснали да извършвате редовна профилактика и мивката на банята се запуши, можете да опитате познати ви методи на отпушване, например с ръчна помпа или с препарат от магазина.

 

отпушване на мивка

 

Но препаратите са агресивни и могат да повредят тръбите, а е много вероятно да не успеете да отпушите мивката по известните ви начини.

свържете се с насНе губете време в опити – КАНАЛИ-ТИНО е на разположение с професионално оборудване за видео диагностика и отпушване, 24/7!