Запушване на вана – какво може да направите сами

Ваната е запушена? Това не е учудващо, защото докато се миете или къпете, косми, шампоан, мазнини попадат в канала и постепенно се натрупват. Ако миете домашния любимец в нея, възможностите за запушване се увеличават с косми от козината му. Но при най-малкия признак, че е започнало запушване – водата започва да се оттича бавно, трябва да вземете мерки.

 

отпушване на вана

 

А за да постигнете отпушването, можете да изберете от следните начини: с ръчна вакуум помпа, със спирала, специално предназначена за отпушване на канали, или с гореща вода и препарат. Всеки от тях е подходящ при определена степен и разположение на натрупания запушващ слой отпадъци. Освен това боравенето с помпата и със спиралата има своята специфика.

 

Отпушване с ръчна вакуум помпа

Почти всички имаме в дома си ръчна помпа, с пластмасова дръжка и гумено калпаче, което засмуква и създава вакуум – така се получава разлика с налягането в канала и така натрупаното количество отпадъци се разпада и каналът се освобождава. Този начин на справяне с проблема е подходящ, ако отпадъците са се натрупани близо и са запушили сифона. Може да се наложи да отделите повече време, за да помпите многократно, ако запушващият слой е по-солиден.

 

 

Използване на спирала

Можете да купите спирали с различна дължина. И по-късите са подходящи за отпушване на задръстения канал на ваната. Вмъкването на спиралата в тръбата трябва да се извършва внимателно, защото е лесно да се повреди вътрешната повърхност на тръбата. Ако не сте свикнали да боравите със спирала, има риск да я заклещите в някоя от извивките на тръбата.

Спиралата има приспособление на предния край, което прониква в натрупаните отпадъци и донякъде ги разрушава. Можете да се опитате да извадите част от тези отпадъци.

запушена вана

Как да се справите със запушващите частици с гореща вода

Този начин е лесен, тъй като гореща вода има във всеки дом, а тя е чудесно средство за разтваряне на натрупани мазнини. Но той е ефективен само когато сте уловили проблема в началната му степен.

 

Използването на препарати – за и против

Можете да комбинирате горещата вода с химически препарат, който ще отстрани органичните замърсявания и ще унищожи бактериите в тръбата на канала. Но преди да се спрете на даден препарат, прочетете внимателно информацията върху опаковката – какво съдържа, как се прилага. Много е важно да спазите посоченото дозиране и времето на действие на препарата, за да постигнете пълно отпушване.

При използването на химически препарати съществува риск от повреждане на вътрешната страна на тръбата, затова трябва да проверите и дали даденият препарат е подходящ за почистване на тръбите ви. Друг недостатък при използването на препарати е химичната реакция между препарата и мазнините натрупани в канала – вследствие на нея се получава сапунен слой, който може да се отпуши само с професионално оборудване.

Ако случайно сте със стари, поцинковани тръби, в тях постепенно се натрупват ръжда и други наслоявания, които е почти невъзможно да се разбият с предлаганите тук средства.

 

Ако запушващите отпадъци са солидно количество и не можете да се справите сами

Ако натрупването на косми, сапун, шампоан и т.н. е продължило дълго време и вече е невъзможно да се отпуши лесно, не губете време – обърнете се към фирма за отпушване на канали, която използва специализирано отпушващо оборудване. КАНАЛИ-ТИНО използва машина със специална спирала и разбива натрупания отпадъчен слой.