Отпушване на подов сифон в перално помещение

Подовият сифон е проблемно място. Той може да се запуши постепенно, от попадането на косми и малки частици отпадъци. Затова чистотата на пода трябва да се поддържа редовно. Преди миене на пода трябва да се отстранят прахът и отпадъците, които неизбежно се натрупват с времето. Дори при стъпване с обувки или домашни пантофи остават частици, които лесно могат да попаднат в сифона. Друг замърсител, който остава незабелязан, но причинява проблеми, са космите. Освен от живеещите в дома, косми се отделят и от домашните любимци. А космите са особено опасни, защото лесно се натрупват, не загниват и привличат и други отпадъци.

отпушване на подов сифон

Но понякога се стига до запушване на сифона, дори при редовно отстраняване на прах, отпадъци, косми и други. Това е неприятен проблем. Освен че всеки запушен сифон пречи за измиване на пода, поради натрупаните запушващи частици, които загниват, и застоялата вода от него започва да мирише неприятно. А при невнимание и попадане на повече вода в пералното помещение може да се стигне и до наводнение, защото тази вода не може да се оттече в канала.

Конструкцията на подовите сифони

Повечето подови сифони, включително тези в пералните помещения са от типа рогови. Тяхната конструкция е с подвижна чашка във формата на конус, която действа като клапа – тя  не дава възможност за връщане на миризма от канала в помещението. Освен това в сифона има и филтър, който пречи на едри частици да попадат в канала и да причинят запушване.

запушване на подов сифон

Защо не се препоръчва да използвате препарати за отпушване

В магазините можете да намерите различни препарати за отпушване. Но действието им се основава на химични реакции, а материалът, от който са произведени повечето сифони, е с алуминиеви сплави. Под действието на препаратите се получава окисляване и може да се стигне и до пробиване.

При сериозно запушване на сифона с неразграждащи се и твърди частици препаратите не могат да отстранят натрупания слой. Действието им е слабо, в сравнение с отпушването с професионални машини. Понякога се налага да се направи първо видеодиагностика на сифона, за да се види каква е причината за запушването.

Машинно отпушване от специалисти

Машинното отпушване на сифони се извършва от професионалисти с мощно оборудване. Но първо трябва да се установи видът и степента на запушването на сифона. След това се предприема самото почистване. Професионалните почистващи машини работят под високо налягане, затова дори при натрупване на голямо количество отпадъци отпушването се извършва успешно.

Тъй като често запушващият слой продължава и в канала, специалистите използват различни накрайници, в зависимост от размерите на отвора на сифона и дебелината на запушващия слой, който трябва да се разбие.

Отлагането на отпушването задълбочава проблема

При първите признаци на запушване на сифона в пералното помещение не губете време. Не се опитвайте да се справите сами. Обадете се на КАНАЛИ-ТИНО за отпушване с професионални машини. Ще подберем машините според размерите на пералното помещение. Разполагаме и с оборудване, което е подходящо за малки помещения.