Отпушването на тоалетната – можете сами или задача за професионална фирма по отпушване на канали

Запушването на тоалетната може да стане изведнъж, ако детето ви изпусне нещо в тоалетната чиния, ако там падне руло тоалетна хартия, което се раздуе и запуши тръбата, а може да се образува и постепенно, ако не внимавате и пускате хигиенни материали, косми и други отпадъци, за да си спестите време.

Най-добрият вариант за семейството е майсторът у дома да се заеме веднага с отпушването и да успее в тази мисия. Но не винаги отпушване на тоалетна е по силите на непрофесионалистите. Затова ще ви обясним устройството на тоалетната и ще уточним кога има вероятност да успеете да се справите и кога е по-добре незабавно да извикате фирма за отпушване на канали.

Отпушване на тоалетна

Какво представлява тоалетната чиния

Това е мястото, през което отпадъчните води и материя влизат в канализацията за отвеждане през мръсния канал. Тя е пълна донякъде с вода, което помага за изолиране на миризмата, която иначе би се разпространявала от канала. Изолирането се осъществява благодарение на конструкцията на тоалетната чиния, която има вътре извивка във формата на буквата S.

Според мястото на оттичане на отпадъчните продукти тоалетните чинии се подразделят на:

  • чинии с оттичане отзад
  • чинии с оттичане отдолу
  • вградена в стената тоалетна
  • моноблок – тези тоалетни чинии също са със задно оттичане или оттичане отдолу.

При оттичане отзад запушването вероятно е в гофрираната мека връзка, свързваща тоалетната чиния с канализацията.

Ако тоалетната чиния е с оттичане отдолу, може да се наложи да се демонтира, за да се отстрани запушването.

При вградените в стената тоалетни чинии също се налага демонтаж.

За моноблоковете важи това, което посочихме при оттичане отзад и оттичане отдолу.

Какви рискове може да поемете при отпушване на тоалетната

Ако с препарат, независимо дали е купен от магазин или е приготвен от домашни продукти, или със спирала можете да извадите запушващите предмети и материали, това ще бъде най-добрият вариант. Но ако опитите ви да отстраните слоя, който пречи на оттичането, не успеят, може да се наложи да се демонтира тоалетната чиния.

Това е свързано с рискове, по време на демонтирането и особено после при монтирането обратно. Преценете дали е по силите ви, за да не усложните проблема.

За отпушване на тоалетна често е необходимо специално оборудване, мощно и използвано от професионалисти, хора с опит в отпушването и запознати с конструкциите на тоалетните чинии и с вероятните места на запушване.

Ако тоалетната ви чиния е свързана с мръсния канал чрез гофрирана мека връзка, демонтирането й, за да видите дали там не е проблемното място, не е трудно. Трябва да внимавате при монтирането на връзката обратно, за да не се получи теч.

Но ако не успеете, или ако при тоалетни без гофрирана мека връзка опитите ви да извадите запушващите материали със спирала или да ги разградите чрез изсипване на препарат не се увенчаят с успех, не отлагайте. Обадете се на професионална фирма за отпушване.

 

При проблеми с тоалетна тип клекало също не ви съветваме да пробвате отпушване сами

По-горе не споменахме тоалетните тип клекало, които се бетонират в основата. За отстраняване на запушване при тях може да се използва само специализирано оборудване, за да се успее. Всякакви опити да отпушите такива тоалетни сами в най-добрия случай няма да успеят, а отлагането може да задълбочи проблема.