Отпушване на тоалетна чиния

Запушване на тоалетната – всеки може да си представи какво означава този проблем у дома. Тоалетната е много често използвана и просто е немислимо да минем без нея, дори половин час. Затова ще започнем с обяснението на това, какво може да причини запушване на тоалетната чиния, както и със съвети какво да не правите, за да се стигне този проблем. А ако все пак той се получи, по-добре е да не опитвате познати ви средства за отпушване на принципа „Направи сам“, а да се обърнете към фирма за отпушване на канали КАНАЛИ-ТИНО.

Запушване на тоалетната

Как се стига до запушване на тоалетната чиния

Каналът на тоалетната чиния е с S-образна форма. Така се създава водна възглавница и пълният с вода канал не дава възможност на неприятната миризма от централния канал да прониква в помещението. Но S-образната форма е благоприятна за задържане на по-големи отпадъци – големи парчета тоалетна хартия, парчета от изхвърлена развалена храна, както и случайно паднали в чинията предмети. При задържането се получава тапа и когато пуснете вода от казанчето, тя не може да бъде преодоляна. Така отпадъците пречат на преминаването на водата и запушването не може да бъде преодоляно.

 

Как да не допускате запушване

На първо място, трябва винаги да пускате достатъчно количество вода след използване на тоалетната, така че отпадъците да бъдат отмити и каналът да остане свободен.

Освен това вместо да изхвърляте остатъци от развалена храна в тоалетната, по-добре ги опаковайте в торбичка, пластмасова кофичка или кутийка, и ги изхвърляйте с боклука. Особено благоприятно за образуване на запушване е изхвърлянето на мазни храни и сосове. Те полепват по вътрешността на канала и задържат и други отпадъци.

Внимавайте децата да не изпуснат в тоалетната чиния руло с тоалетна хартия или големи парчета хартия.

 

Ако запушването не е голямо и водата все пак бавно се оттича

Не ви съветваме да използвате препарат за отпушване от магазина. Той може да повреди тръбите. Можете да използвате изпитани средства, като разтворена в гореща вода сода бикарбонат. Изсипете сместа в тоалетната чиния бързо и под прав ъгъл, за да атакувате образуваната тапа. Ако успеете да постигнете отпушване, промийте обилно, най-добре с гореща вода.

Можете да използвате тел или спирала за отпушване. След като вмъкнете телта или спиралата в канала, започнете да я пъхате навътре, въртейки по часовниковата стрелка. Ако успеете да освободите от натрупаната тапа, непременно промийте добре, пускайки голямо количество вода.

Друго средство, с което можете да постигнете успех при слаби запушвания, е ръчна гумена помпа. С нея се създава вакуум, който причинява раздвижване на запушващите частици. Но за да постигнете успех, водата в тоалетната чиния не трябва да е над нивото на гумената част на помпата. Ако количеството събрана вода е по-високо от това ниво, трябва да отстраните част от нея, преди да предприемете отпушването. Ако нямате у дома гумена помпа, можете да използвате пластмасова бутилка, на която сте отрязали дъното.

 

Ако не постигнете успех в отпушването

Не отлагайте и ако горепосочените методи не постигнат отпушване, обадете се на специалистите по отпушване и почистване на тоалетни чинии от КАНАЛИ-ТИНО.

Професионалното оборудване за машино отпушване ще се справи с всяко запушване на тоалетната чиния.