Почистване на тоалетна чиния – за добра хигиена и предотвратяване на запушвания

Чистотата в банята и тоалетната е задължителна за добра хигиена и здравословна среда на целия дом. Запушванията, които могат да се образуват постепенно или да ви изненадат внезапно, трябва да се избягват. Те могат да се окажат трудни за премахване и най-добре е да се обърнете към професионалисти по отпушване на тоалетни в София или друго населено място. Освен тях враговете на чистотата в тоалетната са жълтеникавите налепи от варовик и от ръжда. Следите, които образува неотмитата урина, също се натрупват и жълтеят, а заедно с това се усеща и неприятна миризма. Важно е да се справите с тези натрупвания, защото те способстват и за задълбочаване на проблема, като допринасят за запушвания.

отпушване на тоалетни София

Причини за налепите от варовик и как да се справите с проблема

Както много хора знаят, в райони, в които водата е варовита, тя оставя следи, образувани от варовика в нея. Дори капките след засъхване белеят неприятно.

Използването на абразивни препарати не е препоръчително, тъй като може да повреди повърхността на тоалетната чиния и тя да загуби гланца си.

Вместо да планирате покупка на препарат, обърнете се към домашните продукти за избор на киселинен продукт, който може да разтвори варовика. Това е оцетната киселина. Тя се използва лесно, има я във всеки дом.

Най-удобно е да се заемете със задачата вечер. Изсипете около чаша оцет в тоалетната чиния, затворете капака и оставете да действа. На сутринта изтъркайте повърхността на чинията с четката за тоалетна и промийте обилно с вода.

Друг домашен продукт за разтваряне на варовик е лимонената киселина, разтворена във вода. Също така ефективна като разяждащо средство е кока колата. Количеството на тези продукти трябва да бъде според степента на натрупване на варовик.

почистване на тоалетна чиния

снимка: https://www.thespruce.com

Следите от урина и как да ги отстраните

Ако имате малки деца, ще имате и този проблем. Ще установите жълтеникаво покритие на тоалетната чиния. Важно е редовно да го отстранявате, тъй като то издава неприятна миризма и е пълно с микроби.

Продуктите, които ви препоръчваме да използвате за почистването, са отново оцет и лимонена киселина. Но за отстраняване на следи от урина можем да добавим и белина като ефикасно средство за целта.

След обилно намокряне на повърхността на тоалетната чиния с оцет или гъст разтвор на лимонена киселина – до получаване на паста, оставете продукта да действа поне 8 часа. След това повърхността трябва да се изтърка с четката за тоалетна и да се измие обилно с вода.

Още по-ефикасна е сместа от оцет и гореща вода, към която сте добавили чаена лъжичка сода бикарбонат. Друго силно средство за избелване до блясък е белината. И тези средства трябва да действат поне 8 часа, тоест за предпочитане е да ги приложите вечер.

Откъде се получават следи от ръжда и как да ги отстраните

Причината за поява на ръжда може да е общата част от канализацията. До неотдавна тръбите, използвани за канализация, са били метални, а някъде все още се използват такива. Металът започва да кородира. Частици от корозиралия материал попадат в канализацията и могат да достигнат и до вашата тоалетна чиния. Друг възможен източник на ръжда е голямото съдържание на желязо в канализационната вода.

Освен готовите препарати от магазините можете да пробвате със средства като оцет или смес от оцет и чаена лъжичка сода. Добре е да загреете оцета, преди да го нанесете. Оставете да действа поне няколко часа, след това промийте обилно.

Редовното почистване на тоалетната чиния е част от профилактиката, която помага да се избегнат по-сериозни проблеми, свързани с евентуални запушвания. Ако се появи проблем със запушена тоалетна чиния, не се колебайте да потърсите професионална помощ от КАНАЛИ ТИНО ЕООД, за да бъде отстранен бързо и професионално, без да губите време в експерименти с подръчни средства.