Как да изградим сами канализация в къщата на село

Често се налага изграждане на канализация в нови домове на село. Монтирането на тръбите има своите особености, на които ще се спрем тук. Тези правила трябва да се вземат предвид още на етапа на проектирането.

изграждане на външна канализация

Ако къщата е изцяло от дърво

Ако ще изградите дом изцяло от дърво, трябва да имате предвид, че на вътрешната част на канализацията трябва да се обърне особено голямо внимание – това е свързано с особеността на дървения материал да се свива след време.

За дома от дървен материал освен външната и вътрешната част от канализацията – външни и вътрешни тръби, трябва да се изгради и септична яма.

Как да изберете тръби от подходящ материал

Изборът на тръби за канализацията е между чугунени, полипропиленови и PVC тръби. Тук ще посочим накратко особеностите им:

 • Чугунените тръби са много здрави и издържат на натоварвания. Те имат дълъг срок на годност. Но от друга страна, лесно кородират и поради това вътрешността им се набраздява, което създава условия за по-лесно отлагане на отпадъци и запушвания.
 • Полипропиленовите тръбите са гъвкави, не кородират и са устойчиви на резки промени на температурата. Подходящи са за външната канализация.
 • PVC тръбите съшо са гъвкави и не кородират, но не са много устойчиви на резки промени на температурата, затова са подходящи за вътрешен монтаж.

Наклонът на тръбите според диаметъра им

Трябва да се използва подходящ наклон на тръбите, според диаметъра им, за да се осигури лесно оттичане на отпадните води.

Ето оптималния наклон според диаметъра на тръбите:

 • за тръби с диаметър от 40 до 50 мм – 3 см на всеки метър от канализацията
 • за тръби с диаметър от 75 до 100 мм – 2 мм на всеки метър от канализацията
 • за тръби с диаметър 150 мм – 0.8 см на всеки метър от канализацията.

 

какъв да е наклона на тръбите на канализацията

Снимка: http://stroyusnulya.com

 

Правила за изграждането на канализацията на дома на село

 1. Отделните сегменти на тръбите трябва да се съединяват с гумени уплътнителни пръстени.
 2. За закрепване на тръбите в местата на преминаване през стените на къщата трябва да се използват твърди и устойчиви закрепващи елементи. Диаметърът на всеки крепеж трябва да е с 15 мм по-голям от диаметъра на тръбата.
 3. Свободното пространство около закрепването на тръбата в местата на преминаване през стена трябва да се уплътни с негорим изолационен материал.

Важни правила за вътрешната канализация

 • На всяка извивка трябва да осигурите ревизионен отвор, за да може при необходимост да се провери състоянието на тръбите.
 • Препоръчваме ви закрепванията да са подвижни, за да може при свиване или слягане да се извърши лесно коригиране.

 

как да изградим вътрешна канализация

Снимка: http://stroyusnulya.com

 

Важни правила за септичната яма

 • Дъното на септичната яма трябва да е много здраво. Препоръчваме да постигнете с това чрез бетониране.
 • Дълбочината на ямата трябва да се определи според това, до каква дълбочина замръзва почвата през зимата.

 

изграждане на септична яма

Снимка: http://stroyusnulya.com

 

Топлоизолация на външната канализация

Най-лесно е да използвате за топлоизолация на външната канализация естествена изолация – да разположите тръбите на дълбочина, в която почвата не замръзва.

Другият начин е да обвиете тръбите с топлоизолационен материал.

 

топлоизолация на канализацията

 

Преди да нанесете мазилка и облицовка, проверете как работи новомонтираната канализация

За да избегнете течове или дори наводняване, ако в някои места уплътненията или закрепванията не са изпълнени добре, преди да замажете с мазилка, да облицовате и т.н. стените на новия дом, първо пробвайте как работи канализацията. Така, ако има някакво слабо място и теч, ще можете да го отстраните навреме.