Отводняване на плосък покрив

Ако постройката ви е с плосък покрив, трябва да предвидите и подходящо отводняване. Няма да има наклон за стичане на водата, затова трябва да има тръби, които отвеждат събраното количество вода след дъжд или топене на снега.

С плоския покрив се пестят материали, а при добре изградена канализация за отводняване няма да имате проблеми и със задържане на водата. Поверете изграждането на канализацията на покрива на специалисти.

 

Каква е канализацията за отводняване на плосък покрив

Можем да сравним тази канализация с канала на вана. Но от ваната водата отива директно в общата канализация, а водата от покрива може да се насочи и към резервоар, за по-нататъшно използване.

Тази канализация се изгражда под покрива и по този начин е защитена от атмосферните условия и резки температурни промени.

Тръбите трябва да се почистват редовно, за да не се стигне до запушване. Тогава рискът от наводнение е голям и бързо трябва да потърсите фирма за отпушване на канали.

 

отпушване на канализация за плосък покрив

 

Видове канализация за плосък покрив

Първият вид е гравитационен – водата се оттича сама. Това е подходящият тип за малки сгради – частни домове.

При втория вид канализация, със сифон, са необходими специални елементи. Ако количеството на водата е малко, тя се оттича пак по гравитационен път. Ако то се увеличи, водата се отвежда с помощта на разтоварването на системата, за да се освободи пътят за отвеждане. Този вид е подходящ за големи сгради с голяма площ на покрива.

 

Пластмасови и метални конструкции за отвеждане на водата

Когато сте се спрели на сграда с плосък покрив и трябва да осигурите конструкция за отвеждане на водата от него, пластмасата е подходяща, ако в района няма резки температурни промени през различните сезони. Ако за района ви са характерни такива промени, подходяща е метална конструкция, тъй като пластмасовата няма достатъчно здравина, за да издържи на резките смени на температурите.

 

Особености на конструкцията на инсталацията

Едно от основните изисквания при изграждането на инсталацията за отвеждане на вода от плосък покрив е наклонът на тръбата. Той трябва да е 5%.

Освен това е важен броят на вдлъбнатините, в които ще се стича водата, попадайки от тях в тръбите. Трябва да измерите площта на покрива и да изберете правилния диаметър на вдлъбнатините. Диаметър от 70 мм е подходящ за покриви с площ до 110 кв.м. Посъветвайте се със специалисти за подходящия диаметър за вашия покрив и за необходимия брой вдлъбнатини.

На всеки покрив трябва да има минимум 2 вдлъбнатини, за да може при запушване на едната водата да се оттича във втората.

Диаметърът на тръбите за оттичане също трябва да се прецени добре. За това отново потърсете нашите специалисти. Ние ще вземем предвид фактори като промените в температурите, средните валежи в района, колко тръби трябва да се поставят, и т.н.

 

Херметизация около вдлъбнатините

Съветваме ви да поръчате допълнителна хидроизолация около вдлъбнатините, за предпазване от протичане на вода.

Планирането и подготовката на материали за канализация за отвеждане на водата от плосък покрив имат много специфични елементи. За да бъде изградена системата ви за отводняване добре и да не се налагат ремонти в близкото бъдеще поради грешки, възложете изграждането й на специалисти.

 

Отпушване на канализация на плосък покрив

Ако се стигне до задържане на вода на вашия плосък покрив, най-вероятно става въпрос за проблем с канализацията, който е довел до запушване на отводнителната система. В такъв случай трябва да потърсите специалисти по отпушване на канали. Свържете се с КАНАЛИ ТИНО ЕООД, за да може в срок да се отстрани пробема, като се намери трайно решение, така че да не се появява в бъдеще ново запушване на покривната канализация.