Отводняване на приземни етажи

С течение на времето домът започва да се нуждае от поддръжка и ремонти. Те включват не само основни ремонтни дейности, но и оглед и почистване на улуците, запълване на пукнатините и уплътняване на затварянето на прозорците.

отводняване на приземен етаж

Уязвимостта на приземните етажи

С промените в климата напоследък и изненадващите внезапни проливни дъждове много уязвими са приземните етажи. Всяка пукнатина в стената, всеки неуплътнен прозорец пропускат при такива дъждове и лесно се стига до наводнение.

Наводняване поради запушване на водопровод

Запушванията се получават често при изхвърляне на отпадъци, които не се разграждат лесно, както и на мазнини. Те се натрупват постепенно и причиняват запушвания, водата не може да се оттича и наводнява съответния етаж. Когато натрупването е след тръбопроводната част за приземния етаж, преди връзката с уличната канализация, се наводнява този етаж.

Наводняване поради спукване на тръба

При спукване на тръба водата се оттича надолу, без ограничение, а когато спукването е на етажа над приземния, водата се оттича към него и особено ако спукването не бъде установено скоро след като е станало, наводняването е масивно.

Наводняване от подпочвени води

Ако домът се намира в район с подпочвени води, за мазета и приземни етажи има риск от наводняване на помещенията.

Защо е важно бързото отводняване на приземния етаж

На първо място, както на всеки друг етаж, наводняването поврежда пода и мебелите и уредите, намиращи се в помещенията на етажа. Но тъй като това е и етажът, който съставлява основите на дома, при масивно наводнение и невземане на бързи мерки могат да се подкопаят и основите на този дом.

Как се извършва отводняването

За по-малка степен на наводняване е достатъчно да се използват водни помпи за отводняване на помещението. Помпите са с различни размери и дебит, така че се подбира подходящата помпа или помпи според обстоятелствата.

При масивни наводнявания се използва специална мощна водна помпа. Тя е с по-голям дебит и размери и се превозва с микробус.

Установяване на причината за наводняването

След изпомпването на водата може да се установи причината, предизвикала наводняването. Освен огледа на тръбите се използва и видеодиагностика, която помага за откриване на запушвания.

След като бъде установена причината за наводняването, се вземат необходимите мерки за отстраняването й.

Спестете си проблемите, които ще предизвика едно наводняване

За да не допуснете наводняване, трябва да спазвате определени мерки. Ето съвети от специалистите по отводняване от КАНАЛИ-ТИНО:

  1. На първо място, в канала не трябва да се изхвърлят отпадъци, които биха причинили запушване.
  2. Ако водата в дома ви е била спряна и сте оставили отворен кран, за да разберете кога са я пуснали отново, а след това сте забравили за това и сте излезли например до близкия магазин, лесно ще се стигне до  наводнение. Винаги проверявайте дали крановете са затворен, преди да излезете.
  3. Грижете се за уплътняване на прозорците на приземния етаж, за да не пропускат вода при проливни дъждове.

При необходимост от спешна аварийна дейност за отводняване на помещения, може да се свържете с КАНАЛИ-ТИНО по всяко време на денонощието седем дни в седмицата.