Отпушване на щрангове в София

Запушването на щранг е сериозен проблем. Водата не може да се оттича и обикновено се връща и прелива от подовия сифон или от тоалетната чиния. Преливането се наблюдава и без да пускате водата.

Ако започне преливане от сифона или от тоалетната чиния, значи е запушен някой щранг на място, което е под нивото на апартамента ви. Запушвания на вертикалните щрангове на долните етажи се получават при изхвърляне на отпадъци и мазнини в канала от горните етажи.

За отпушване на канали и щрангове в София свържете се с КАНАЛИ-ТИНО.

При чести запушвания може да се наложи смяна на щранга, но преди това е добре да потърсите професионална помощ от специалсти. За София и региона КАНАЛИ-ТИНО отговаря на дежурните телефони 0988 827 664 и 0878 773 590 по всяко време на денонощието без почивни дни.

отпушване на щрангове

Какво може да причини запушване на вертикален щранг

Изхвърлянето на отпадъци в канала или изпускането им по невнимание са основни причини за запушвания във вертикалните щрангове. Много благоприятно за запушване е изливането на мазнини в канала – от фритюрник или след пържене в друг съд. Мазнините лесно полепват по вътрешността на канала и привличат и други частици; постепенно се натрупва запушващ слой.

Как може да се отпуши запушен щранг

Отпушването на вертикален щранг е трудна задача, с която може да се справи само професионално оборудване под високо налягане, мощни вакуум помпи, както и професионални спирали с различен размер, които проникват в запушения сектор и с подходящи накрайници разбиват натрупаните отпадъци.

Видеодиагностика преди предприемане на отпушването

За да се установи със сигурност къде точно е запушването, във вертикален или хоризонтален щранг и в коя точно част от него, професионалистите първо извършват видеодиагностика. Вмъкването на камера за обратно виждане дава възможност да се огледа вътрешността, да се определи къде точно е натрупан препятстващият преминаването на чиста или отходна вода слой, и да се прецени какво точно оборудване и какви накрайници за спирали трябва да се използват.

Много е важно да се установи дали запушването е в самия вертикален щранг, или е някъде в отклонението от щранга, тоест към мивка, тоалетна или сифон.

Може ли запушен щранг да се отпуши с подръчни средства

Запушванията от този тип са винаги сериозни. Подръчните средства и домашно приготвените смеси не дават резултат. А ако използвате действащи по химичен начин препарати, които сте намерили в магазина, има опасност тръба или сифон да се спукат и да се стигне до сериозна повреда в канализацията. Не ви препоръчваме да използвате сода каустик например.

Ако запушването е все още малко, може и да успеете да постигнете оттичане на водата с използване на спирала. Но ако не сте отстранили напълно отпадъците, събрани в запушваща тапа, скоро може да се получи ново натрупване и запушване на щранг. Това е просто отлагане на решаването на проблема, а самото решаване е по силите само на специалисти.

И все пак можете да опитате да установите къде е запушването и дали можете да се справите с него. Ако на първия етаж избива отходна вода, проверете в мазето къде е ревизионният отвор на щранга. Капачката трябва да се развие бавно и внимателно, тъй като задържащата се вода образува воден стълб под налягане.

Но най-добре е при първото избиване на водата да се обадите на КАНАЛИ-ТИНО за диагностика на мястото на запушване, дали то е във вертикалния щранг или в отклонение, а след това избор на оборудване, с което може да се разбие запушващата тапа и да се освободи каналът.