Отпушване на хоризонтален щранг с вода под високо налягане

Ролята на ревизионните шахти на хоризонталните щрангове

За проверка на състоянието на хоризонталните щрангове се поставят ревизионни шахти. Освен за проверка те могат да се използват и за отпушване, когато причината за наводняване на помещение като гараж или мазе, разположени под нивото на уличната канализация, е запушване с отпадъци.

Отпушване на хоризонтален щранг

Какво може да причини запушване на хоризонтален щранг и наводняването на приземни помещения

Изхвърлянето на отпадъци в канализацията постепенно или по-бързо води до образуване на запушващ слой. Всякакви отпадъци, дори салфетки, мокри кърпички, хигиенни материали, могат да заседнат и да привличат други отпадъци, като постепенно се образува така наречената тапа. Много благоприятно за натрупването на отпадъци е изхвърлянето на мазнини. Те лесно полепват по вътрешността на щранга и привличат други отпадъци. Ако запушването е след сифона на приземното помещение, от него започва да се връща вода и се стига до наводняване.

Но не само отпадъците могат да причинят наводняване. Ако е паднал проливен дъжд и уличната канализация не може да поеме цялото количество дъждовна вода, тя започва да се връща обратно и така също лесно могат да се наводнят приземни помещения.

Трета възможна причина за наводняване може да бъде спукан тръбопровод.

Точната причина може да се установи от специалисти от професионална фирма за отпушване на канали. Те първо ще отводнят помещението, а след това чрез проверка през ревизионен отвор или видеодиагностика, а може и чрез извършване и на двете, ще установят точната причина, за да се отстрани проблемът.

Показваме ви пример с това заснето видео от видеодиагностика при запушен хоризонтален щранг на гараж, свързан със сифон, от който се връща вода и се наводнява помещението.

Важно е отводняването да се извърши бързо и от професионалисти

Особено когато приземното помещение е наводнено до високо ниво, е важно бързо да се обърнете към професионалисти. Първият етап е изпомпване на водата от помещението. За целта се подбират помпи с подходящи размери и дебит, според размерите на самото помещение, а също и според количеството вода в него. При необходимост се използват и щрангове, като също се подбират такива с подходящи размери и дължина.

Професионалните помпи с високо налягане бързо отстраняват водата от помещението, за да се открие достъп до сифона и да се види дали той не е запушен, а също и да се направи проверка през ревизионните отвори.

При тежки случаи на наводняване специалистите от КАНАЛИ-ТИНО прилагат особено мощна водна помпа, която транспортират с микробус. Тази помпа се справя и с много големи степени на наводняване.

Обърнете се към нас веднага, за да отстраним бързо наводняващата вода и да установим причината за наводняването. Така могат да се вземат подходящи мерки и за предпазване от бъдещи наводнявания.