От шахтата в мазето извира вода – обърнете се към специализирана фирма за отпушване на канали

Вероятно сте виждали наводнени помещения в мазетата на блока. Водата извира, а оттичане няма. Така се наводняват помещенията на подземно ниво, а може и да се стигне до изтичане на вода и извън блока, ако проблемът не бъде овладян навреме.

запушена шахта

На какво може да се дължи наводнението

В мазетата има подови сифони, които трябва да се поддържат чисти. Не трябва да се засипват с отпадъци и така да се закриват отворите. Дори да складирате непотребни вещи в мазето си, не трябва да се отнасяте небрежно към сифоните, защото при пороен дъжд например, ако в мазето ви проникне вода, тя няма да може да се оттече в канала.

Наводняване може да се получи и вследствие на запушване в канализационните тръби. Това може да се установи с видео диагностика, както работят фирмите за отпушване на канали.

Още една възможна причина за наводняване може да бъде неправилно изграждане на канализацията; това може да се случи при ново строителство.

Но точната причина може да бъде установена само от специализирана фирма за отпушване на шахти. Затова не губете време, обърнете се към специалисти без да отлагате.

Как специалистите по отпушване се справят с проблеми, свързани с наводняване на шахтата в мазетата

Първата стъпка е да се установи точната причина за наводнението. Затова трябва да се провери проходимостта на тръбите. Използват се уредите за машинно отпушване на щрангове. Това се извършва чрез проверяването им през ревизионния отвор – със спирала за отпушване, или чрез видеокамера. Ако спиралата се опре в натрупан слой отпадъци, които действат като тапа, с острата й част може да се разбие този слой, така че да се възстанови проходимостта на тръбите. Другият начин за установяване на запушване е с видеокамера. При видеодиагностиката можете да получите и запис на клипа за процеса на проверка.

По-сериозен е проблемът, свързан с неправилното изграждане на канализацията, тъй като тогава ще се наложи сериозен ремонт. И тук трябва да използвате предимството на професионалистите по отпушване, извършващи видеодиагностика – така се избягва разбиване напосоки, преди да се установи точното проблемно място, а след като бъде установен проблемният участък, разбиването ще бъде точно там, няма да се налага да се разбива излишно участък, който няма връзка с проблема.

Отстраняване на натрупаната вода при запушени сифони

Когато сифоните са запушени, е неизбежно наводняването на мазетата. Достатъчно е да се отпушат, за да се оттече водата. Но при наводняване на ниво дори 20-30 см е трудно да се достигне до тях. Изходът е да се потърси сифонът с лост, чрез опипване, за да може да се махне капачката. Тогава водата ще започне да се оттича през отвора. След пълното оттичане е задължително да почистите сифона и мястото около него от отпадъци. Ако наводняването е в няколко мазета, трябва едно по едно да се проверят с лост, за да се намери сифонът във всяко от тях и да се отвори, за да се оттече събраната вода.

Когато в мазетата няма сифони

Когато мазетата не са със сифони за оттичане, отново само специализирана фирма може да се справи с проблема. Тогава отстраняването се извършва чрез изпомпване.

Обърнете се към КАНАЛИ-ТИНО, фирма, която разполага със специални водни помпи. Всяка от тях е с различен дебит, така че може да се подбере помпа в съответствие с размерите на мазето и със степента на наводняването му. Фирмата разполага и с щрангове с различни размери и различна дължина, така че може да подбере подходящия щранг според размерите на мазето.

Ако наводняването е много сериозно, КАНАЛИ-ТИНО има помпа с много голяма мощност, която се транспортира с микробус. С нея се ликвидират и много масивните наводнения.