Течовете в банята – причини и отстраняване

Банята е редовно използвано помещение, в което за отстраняване на влагата след къпане е добре да има вентилатор. Но ако дори след проветряване и пускане на вентилатора след всяко къпане се появи мухъл или влага, това е сигнал, че има проблем. В някои случаи, когато течът е отгоре, причината може да е проблем у съседа на горния етаж, но проблемният участък може да е и на по-горен етаж.

откриване на теч в банята

При теч в банята неизбежно се натрупва мухъл, което създава допълнителни проблеми.

Проблемите, предизвикващи теча, могат да бъдат различни. За да се избегне безцелно разбиване и да не се губи време, при теч се обърнете към специалисти по отстраняване на течове, които локализират проблемните участъци чрез видеодиагностика на каналите със специални камери.

КАНАЛИ-ТИНО разполага с модерни камери за видеодиагностика, които позволяват да се открие и отстрани бързо и безпроблемно причината за възникналите течове.

За конкретна оферта и цени, свържете се с нас като изпратите запитване или позвъните на посочените телефони.

видеодиагностика на теч

Възможни причини за теч в банята

Много често спукването на тръба води до теч. Тръбата може да е от канала за чиста вода или от мръсния канал. Спукването може да е и извън апартамента, във вертикалния щранг.

Друго уязвимо място, в което може да се получи теч, е мястото на съединяване на PVC елементи, ако се стигне до прегряване на съединението.

Теч може да се получи и от меки връзки.

Течът може да е и от сифона в банята.

При неуплътнени фуги между плочките също се образува теч.

По какво се различава течът на чиста вода и течът от мръсния канал

Течът може да е от чиста вода, а може и да е от мръсния канал. Ето разликата при двата вида течове. Ако водата от теча е в голямо количество и тече непрекъснато, причината е в тръба за чиста вода. При теч, който се получава от мръсния канал, той се наблюдава само при използването на канала. Но и при втория вид теч има специфика, затова установяването трябва да се извърши от специалисти. Течът на мръсна вода може да се получи не веднага след използването на канала, а след минути, дори след час. Трябва да се установи и дали причината за изтичане на мръсна вода не е във вертикалния щранг за отходни води. При теч в този щранг обикновено се наблюдава капене от него.

Течът от фугите между плочките

Плочките по стените и по пода ги изолират от влагата, която постоянно присъства в банята. Освен хидроизолацията под плочките фугите между тях се запълват със специална смес, за да не се допуска проникване на влага. Ако в банята ви има теч от тавана, вероятно причината се неуплътнени фуги на пода на банята на съседите отгоре. Още един признак, че причината е в неуплътняването на фугите, е периодичността на теча, след като банята в апартамента отгоре се използва.

Обърнете се към специалисти за установяване на причината за теча в банята

Когато установите теч в банята ви, обърнете се към специалистите от КАНАЛИ-ТИНО. Те ще направят оглед на банята и при необходимост ще използват камери за видеодиагностика, ако се съмняват за теч от канал. Ако губите време, прибягвайки до мерки за решаване на проблема, без да сте сигурни къде точно е източникът на теча и решите да къртите, може да се окаже, че проблемното място не е там, където сте предполагали. А може да се стигне до наводняване.