Замърсяването на канализацията в банята и как да се справите с него

Замърсяването на канализацията в банята зависи от честотата, с която семейството ви я ползва, както и от това, колко души я използват. Независимо от това, замърсяването постепенно се натрупва и трябва да провеждате периодично почистване.

 

отпушване на сифон на душ кабина

 

Неправилният монтаж на канализацията и включването на елементите в банята

Ако при монтажа на канализацията и при включването на ваната, душ кабината и другите елементи в банята са допуснати грешки, замърсяването е по-лесно и се натрупва в местата на неправилен монтаж или включване.

 

Начините за почистване на сифона

  • Почистване с приспособление тип „вентуз“

Това е лесен начин, който може да помогне при лека степен на замърсяване. За по-добър резултат ви препоръчваме да закриете отвора на преливане с мокра кърпа.

почистване на сифон

  • Почистване със спирала

В магазините можете да намерите спирали за ръчно отпушване, които вършат работа, но когато сифонът е с извивки, спиралите не винаги са подходящи. Спиралите за ръчно отпушване не са подходящи и в места, в които трудно можете да развинтите сифона, като вани и душ кабини.

запушен сифон на баня

  • Почистване с препарати

Също в магазините можете да намерите препарати за отпушване на канали. С тях ще почистите по химичен начин, при това бързо. Не забравяйте, че химичните реакции винаги крият риск за сифоните и каналите.

 

Почистване на сифона на душ кабината

При душ кабините замърсяването на сифона е особено чест проблем, тъй като при тях принципът на почистване е различен от този при ваните – при ваните почистването се извършва под налягането на оттичащата се вода.

За да извършите почистването, трябва да отвинтите слушалката на душа от маркуча. При това трябва да поставите на сигурно място уплътнителя между слушалката и душа, за да можете лесно да сглобите отново след почистването.

Махнете решетката на сифона на пода на душ кабината, след това извадете мрежестия филтър. Така ще имате достъп до дъното на сифона.

Пуснете маркуча почти до самото дъно на сифона и уплътнете около него с мокра кърпа, за да се получи нещо като тапа. Така течащата под налягане вода няма да се върне и ще се създаде вътрешно налягане в канализационната система.

Пуснете лека струя топла вода и следете как се оттича в канализацията. Не трябва да изтича вода на пода. След няколко минути увеличете струята и температурата на водата. Но водата не трябва да бъде съвсем гореща. Оставете струята да тече няколко минути, след това спрете от крана, махнете кърпата около маркуча и го пъхнете в страничния отвор за оттичане. Пуснете отново силна струя гореща вода и оставете да тече така около 10 минути.

Горещата вода под налягане отмива мазнините и мръсотиите от стените на сифона и тръбите, така че след извършването на гореописаната поредица от дейности те ще бъдат почистени добре. Остава само да поставите уплътнението и да завинтите слушалката към маркуча.

Можете да използвате маркуча на душа и за почистване на ваната и мивката в банята.

И не забравяйте – ако замърсяването е сериозно, по-добре се обърнете към професионалистите, потърсете КАНАЛИ-ТИНО.