Замърсяване на канализационните тръби: причини, признаци и рискови участъци

Много често се сблъскваме с проблема за замърсени и покрити с налепи от вътрешната страна канализационни тръби. Когато тези налепи привлекат солидно количество отпадъчни частици, се образува запушване. Разрешаването на проблема коства усилия и време. Ако запушването е солидно, то може да се премахне само от фирма за отпушване на канали. Проблемът може да се спести, ако се грижите редовно за чистотата на тръбите, отвеждащи отпадните води. Тук ще разгледаме още някои средства за почистване, освен традиционно използваните в домашни условия.

почистване ан канализационни тръби

Признаците за замърсяване на тръбите

Важно е да уловите признаците, че е започнало да се трупа замърсяване. Това се установява по неприятната миризма, която започва да излиза от канала. Освен това водата започва да се оттича по-бавно. Не изчаквайте, докато замърсяването стане масивно, вземете веднага мерки за почистване на тръбите.

Сезоните на най-често замърсяване на канализацията

Опитът и статистиката показват, че през лятото и есента замърсяванията на канализацията се увеличават по честота и степен. Това е свързано с по-голямото потребление на вода, особено през лятото, и с честото миене и пране. Така в каналите попадат повече замърсяващи частици.

Трябва да имате това предвид и при поддържането на лятната си къща или вила. Честото почистване на каналите ще ви спести разходи за отпушване на канализация.

Важно е да разберете къде и защо замърсяванията са по-чести

В дома ви може да се замърсява повече канализацията от кухненската мивка или от сифона в банята. Това зависи от грижите за отстраняване на отпадъци при миене и къпане. Но състоянието на каналите, особено ако тръбите са стари, също има значение.

Старите метални тръби корозират лесно. Вследствие на корозията повърхността им става грапава и това създава по-благоприятни условия за задържане на замърсявания. Най-уязвими за натрупване на налепи и боклучета са участъците от кухненската мивка до банята и от тоалетната чиния до съединението с отпадната канализация.

При новите канализационни тръби от пластмаса уязвими места за замърсявания са участъците, в които тръбите не са монтирани правилно. Това създава предпоставки за натрупвания. Неправилният монтаж, с недостатъчен наклон на тръбите, е една от честите грешки, ако с него се заемат собствениците на дома, а не професионалисти.

Кои са най-честите замърсители на канализационните тръби

Най-големи рискове за образуване на налепи и след това на запушвания носят мазнините. Затова по възможност инсталирайте маслоуловител под кухненската мивка. Маслоуловителите работят по следния начин: в първата им част филтрите улавят частиците боклук, а във втората се отстраняват и мазнините.

Но освен на маслоуловители разчитайте и на отстраняването на отпадъци и мазнини. Важно е да отстранявате всички остатъци от храна, преди да измивате съдове и прибори. След къпане трябва да се почистват всички косми и в канала да не се изпускат дребни остатъци от сапун.

Хидродинамични помпи за профилактично прочистване

Освен препарати можете да използвате и компактни хидродинамични помпи с високо налягане, с които да прочиствате тръбите. Високото налягане на водната струя прочиства основно вътрешните им стени.