Как да поддържаме канализацията и да отстраняваме запушвания

Видове прочистване за поддържане на канализацията

Редовното прочистване и промиване на канализационните тръби почиства вътрешността им и така не се стига до натрупвания на налепи. Налепите привличат всякакви частици, попаднали в тръбите, от храни, сапун и т.н. Има няколко начина за промиване и прочистване: механичен, хидродинамичен, с гореща вода, химичен,

При механичния начин се отстраняват едрите парченца отпадъци, попаднали в тръбите. Това прочистване може да се извърши със спирала за канал, с която се достига до натрупванията и се извличат основните количества замърсители в тръбата.

спирала за отпушване на канал

При хидродинамичния начин се извършва прочистване и отпушване на канали чрез подаване на силна струя вода. Най-добри резултати се постигат, когато хидродинамичното промиване се извършва от специализирана фирма.

При топлинния начин се извършва промиване с гореща вода. Той е препоръчителен, когато в канала са попаднали мазнини. Те се разтварят в горещата вода и се отнасят към уличната канализация/ Както хидродинамичното промиване, така и топлинното трябва да се извършват с подаване на силна струя вода.

Химичното прочистване също е подходящо за канали с наслоени вътре в тях мазнини, както и за разтваряне и отстраняване на химикали. Извършва се със специални препарати. За да не се повредят тръбите, този вид прочистване трябва да се извърши от професионална фирма. Специалистите знаят какви препарати да използват за пълно отпушване на канали, за да се запазят тръбите от повреждане.

препарати за отпушване на канализация

Снимка: https://psivail.com

Профилактиката на канализацията е много важна

Освен да разчитате на професионалистите, препоръчваме ви да провеждате профилактика на канализацията в дома си, за да не се стига до сериозни проблеми. Тази профилактика означава периодично промиване със студена или по-добре с гореща вода. Избягвайте използването на препарати от магазина. Съвременните пластмасови тръби могат да се повредят от химикалите.

Допълнете профилактиката с избягване на изхвърляне на отпадъци в канала

Неизбежно е в канализацията да попаднат частици сапун, течен сапун, шампоан. При миенето на чиниите мазнините се отмиват в канала. Но можете да контролирате попадането на всякакви други отпадъци. Ако не използвате съдомиялна, преди миене на чиниите и другите съдове ги избърсвайте добре с кухненска хартия. Така ще отстраните и дребните отпадъчета и почти цялото количество мазнини.

В банята избягвайте хвърляне на косми по пода или пускането им в канала. Почиствайте сифона на мивката, на пода, на ваната и на душ кабината от косми след всяко къпане.

Инсталирайте си сифон със събиране на боклуците – особено важно е да имате такъв сифон на мивката в кухнята. Така се предотвратява попадането им в канализацията и трябва само редовно да почиствате долната част.

прочистване за поддържане на канализация

Снимка: https://qulad

Необходимо ли е да имате подръка специални препарати

Вече подчертахме, че не е препоръчително да използвате готови препарати за отпушване от магазина. Във всеки дом има продукти, утвърдени във времето като ефикасни за прочистване и отпушване на канализацията. Тези продукти са сода бикарбонат, оцет, препарат за миене на съдове. След като се изсипят в канала, а след това се пусне силна струя гореща вода, се постига лесно и ефикасно прочистване.

Добре е да имате у дома спирала за отпушване, но ако се стигне до проблем с оттичането, можете да използвате и тел. Дори телена закачалка може да свърши работа за отпушване на канализация.