Не изхвърляйте тези продукти в канализацията

Вече сме описвали рисковете от изхвърляне на мазнини в канала, тъй като това води до образуване на лепкав слой по вътрешността на тръбите. Този слой привлича всякакви малки частици при миене на съдове и малко по малко се натрупва запушване, с което може да се справи само фирма за отпушване на канализация.

Тук ще разгледаме риска от изхвърляне на съдържащи химикали продукти – почистващи препарати и бои. Съставките им няма да създадат лепкава среда в канализацията, но ще попаднат в околната среда и ще я замърсят. Освен това химикалите в тях са силно действащи и могат да причинят и вреда на тръбите, особено ако някъде вече има пукнатина или нащърбване.

как да отпушим канал

снимка: https://www.wikihow.com

Рисковете от изхвърляне на количества бои

Често хората се изкушават да изсипят малкото останало количество боя в канала. Това е най-лесният начин за изхвърляне. Но знаете ли какви съставки се включват в боите?

Ще започнем с новите бои за коса, които боядисват бързо и трайно. С тях се постига по-добро боядисване, но причината е, че съдържат много агресивни химикали. Ако ви е останало малко количество боя за коса или имате такава с изтекъл срок на годност, не ги изхвърляйте в канала.

Боите и лаковете, използвани за ремонти, също имат като съставки силно действащи химикали. Те също носят рискове както за канализацията, така и за околната среда след като достигнат до нея.

С често използваните при ремонти разтворители трябва да се борави внимателно, следвайки инструкциите. Те включват уайтспирт, който се съдържа в боите, лаковете, почистващите средства, и ксилен. Тези разтворители са опасни за здравето и продължават да носят рискове, ако се изхвърлят в канала.

В редица държави боите не се изхвърлят с обикновените отпадъци, а се събират с другите опасни продукти. В нашата страна също се предлага събиране на опасни вещества. Потърсете фирми, извършващи събиране, вместо да изсипете боя или лак в канализацията.

запушване на канализация

снимка: https://www.bobvila.com

Новите почистващите препарати съдържат агресивни съставки

Днес не можем да си представим почистването без поне няколко пластмасови бутилки с почистващи средства. Новите препарати се рекламират като бързо действащи и наистина с тях почистването на банята, мивката, плотовете е много бързо. Но и при тях съставките са силно агресивни, за да се постигне това бързо ефикасно почистване.

Ако ви е останал малко препарат и искате да го изсипете в канала, или ако сте купили някакво почистващо средство, но сте се отказали да го използвате, не ги изхвърляйте в сифона на мивката или в тоалетната чиния. Дори с малки количества от препарат в канализацията попадат силни химикали, които могат да нанесат вреда на тръбите, а след като попаднат в околната среда, да дадат своя принос за замърсяването й.

отпушване на канализация

снимка: https://www.rd.com

PVC тръбите са податливи на агресивно действие на химикали при висока температура

Тръбите, които са произведени от PVC, са устойчиви на температури до 60 градуса, но ако изсипете продукт, съдържащ силни химикали, и след това пуснете гореща вода с температура над 60 градуса, тази комбинация ще повреди тръбите. Ако канализацията ви е с тръби от полипропилен, той издържа на по-високи температури – до 95 градуса, но все пак не рискувайте с изхвърляне на бои, лакове и препарати, а след това пускане на много гореща вода.

задръстена канализация

снимка: https://www.usboiler.net