Профилактичното почистване на каналите – начин да предотвратите запушването им

Канализацията в дома е важна за ежедневното удобство и хигиена. Но обикновено не се замисляме, че каналите също изискват грижи, за да не се стигне до запушването им. Редовната профилактика с някои изпитани средства ще помогне за разтварянето и отмиването на налепи, които биха привлекли нови и нови частици при миене и къпане – от сапун, от мазнини, косми и други, и биха предизвикали запушване. Провеждайте тази профилактика веднъж или два пъти месечно.

 

ппочистване на канали с домашни средства

Ето как можете да правите профилактика на каналите в дома си:

 

С вряла вода

Това е най-лесният начин за профилактика – само с вода. Поставете голяма тенджера с вода на котлона, докато започне да кипи. Започнете да изсипвате водата в канала – първо една трета от количеството, след това изчакайте няколко секунди, изсипете втората трета, а след още няколко секунди и последното количество кипяща вода.

 

Със сода бикарбонат и оцет

Реакцията между содата и оцета ще отстрани натрупаните налепи, ако прилагате тази смес един-два пъти месечно. Пропорциите са равни – достатъчно е да смесите една трета чаена чаша сода бикарбонат и една трета чаша оцет. Сместа ще започне да кипи веднага. Изсипете я в канала. Другият начин е първо да изсипете в канала содата, а след това оцета. Трябва да изчакате поне един час, а по-добре е да изсипете сместа вечерта и да изчакате до сутринта. За отмиване трябва да пуснете гореща вода в продължение на няколко минути.

 

Със сол и сода бикарбонат

За тази смес също ще ви трябват равни пропорции – обикновено се смесват половин чаена чаша сол и също толкова сода бикарбонат. Изсипете сместа в канала и изчакайте най-малко 10 минути. След това изсипете вряла вода и изчакайте, докато протича химичната реакция между водата и двете вещества. След около час пуснете гореща вода от крана за няколко минути, за да отмиете отстранените налепи.

 

С препарат за миене на съдове

Необходима е около четвърт чаена чаша препарат. Изсипете количеството в канала, а след това изсипете вряла вода. След около час пуснете гореща вода от крана, за да се отмият налепите.

 

С кока-кола

Дори ако много обичате кока-кола, можете да пожертвате литър от тази напитка за профилактика на канализацията. Тя има голямо предимство – представлява готов „препарат“ и след като изсипете литър от нея в канала, просто трябва да изчакате. Най-добре е да оставите напитката да действа цяла нощ, а сутринта да изсипете вряла вода – няколко литра.

А ако се стигне до запушване на канал в дома ви, могат ли същите средства да ви помогнат да го отстраните? По-добре не опитвайте, защото някои препарати, които можете да намерите във всеки супермаркет, са агресивни и могат да повредят тръбите, а налепите и натрупванията ще останат. Освен това такива препарати крият риск за здравето – могат да предизвикат наранявания на кожата, а е и опасно да се вдишат парите, отделяни при действието им.

При запушване на канал се доверете на професионалистите – потърсете КАНАЛИ-ТИНО.