Почистване на канализационни тръби с подръчни средства и ръчна помпа

Почистването на тръбите на канализацията трябва да е постоянна грижа в дома, защото в канала непрекъснато попадат отпадъци като сапун, мазнини, косми и други. Преди да се стигне до много сериозно отпушване, за което трябва да извикате професионалисти със специална машина, се погрижете за редовно почистване на периодично натрупаните налепи по вътрешността на тръбите. Можете да направите това с подръчни средства и материали.

отпушване тръби на канализация

 

Използване на ръчна помпа и смес от сода и кипяща вода

Преди да пристъпите към почистването, си осигурете ръчна помпа тип вентуз. Почистете сифона от натрупаните отпадъци. Добре е след това да изсипете в канала литър кипяща вода и да я оставите да действа около 15 минути.

След това използвайте ръчната помпа, за да предизвикате засмукване на натрупаните в канала налепи.

Последното действие е изсипването в канала на чаша сода бикарбонат, а след това 3 чаши кипяща вода.

почистване на канализационни тръби

Содата създава в канализацията алкална среда, която не дава възможност за натрупване на налепи. Освен това така ще дезинфекцирате вътрешността на канализационните тръби.

 

Използване на смес от сода и оцет

Можете да приложите горната последователност от действия за прочистване на тръбите, като използвате смес от сода и оцет, вместо сода и кипяща вода. Содата и оцетът трябва да са в равни части – например чаша сода и чаша оцет. След изсипването първо на содата, а след това на оцета, поради смесването двете вещества те ще започнат да реагират химически. Химичната реакция ще способства за почистването на вътрешността на тръбите. За да се постигне пълно почистване, трябва да оставите сместа да действа около 2 часа, а сифонът да е запушен.

След това изсипете кипяща вода в канала и така ще отмиете отделените налепи.

 

Използване на смес от сода и сол

При този метод трябва да използвате по половин чаена чаша сода и сол. Изсипете ги в канала една след друга, а след това залейте с около литър кипяща вода. Препоръчваме ви да оставите сместа да действа от 8 до 10 часа.

 

Периодично почистване на тръбите на канализацията с кипяща вода

Това е най-лесният начин, който трябва да прилагате често, за да предотвратите натрупване на налепи. Просто изсипете кипяща вода и изчакайте около 15 до 30 минути, за да може тя да отмие натрупаните остатъци от сапун, шампоан, мазнини и други.

Честотата на прилагане зависи от това, колко души са в дома, тъй като при използване на мивката и банята от повече хора натрупването на отпадъци е по-бързо.

 

Правилното използване на ръчна помпа (вентуз)

Този уред е евтин и можете да го намерите във всички супермаркети. Важно е да се използва често, за да не се стигне до сериозно замърсяване. Предимството на ръчната помпа е създаването на силно налягане, при което натрупаният налеп се раздвижва, а след това с някоя от смесите, описани по-горе, лесно ще се отмие.

отпушване на канализационни тръби

Важно е правилно да използвате помпата. Тя трябва да се постави над сифона и гумената част да се притисне плътно към него. След това засмучете няколко пъти с помпата, като не отделяте гумената част от сифона. На края рязко издърпайте помпата от сифона.

Ако замърсяването е голямо, добре е да приложите тази процедура няколко пъти. А ако замърсяването е голямо, най-добре е да се обърнете към КАНАЛИ-ТИНО за машинно почистване.