Как да използваме оцет за отпушване на канали

Оцетът се намира във всеки дом. Затова при запушване, което ви лишава от възможността да използвате мивката или ваната, това е първото средство, което можете да използвате. Ако проблемът не е наистина сериозен и не изисква намесата на фирма за отпушване на канали, ще успеете да се справите.

фирма за отпушване на канали

Да напомним някои факти за оцета, които могат да ви спестят проблеми

Оцетът представлява киселина. Трябва да имате това предвид. Той може да предизвика дразнене на кожата, очите, гърлото. Пазете очите и предпазете ръцете си с ръкавици.

Ако преди да се сетите за оцет като отпушващо средство, сте използвали препарат от магазина, не ви съветваме да повторите опита, прилагайки оцет. Той може да реагира с препарата и да предизвика неприятни и вредни изпарения.

Първо отстранете водата от запушената мивка

Дори водата да е в голямо количество, първо я премахнете, за да можете спокойно, по-бързо и резултатно да отпушите канала.

Какъв оцет да използвате и какво второ почистващо средство да добавите

Най-добре е да използвате бял или ябълков оцет. Можете да опитате и с лимонена киселина. Добре е да добавите и сода, също основно средство за отпушване на мивки София, сол или боракс.

средства за отпушване на канал

Снимка: https://ru.wikihow.com

Изсипването на оцета и другото вещество

След като сте отстранили водата от запушената мивка или вана, изсипете оцет и второто избрано от вас почистващо средство, чиято функция е да усили действието на оцета. Не е необходимо да ги смесвате преди изсипването.

Ако комбинирате оцета със сода, те трябва да са в равни количества, например по половин чаена чаша.

При използване на оцет заедно със сол и боракс за половин чаша оцет трябва да добавите четвърт чаша сол и четвърт чаша боракс.

След изсипването трябва да изчакате оцетът и другите вещества да подействат. Най-добре е да запушите канала с тапа и да изчакате половин час.

как да отпушим канал сами

Снимка: https://ru.wikihow.com

Създайте вакуум с ръчна вакуумна помпа

За да разбиете запушващата тапа, трябва да приложите вакуум. За целта използвайте ръчна вакуум помпа. Още по-добър ефект ще се получи, ако напълните мивката или ваната с вода. Налягането на водата ще ви помогне за отпушване на канализация.

вакуум помпа за отпушване на канал

Снимка: https://ru.wikihow.com

Извлечете запушващите отпадъци с кука или спирала

Често дребни остатъци от храна, сапун, косми се наслагват и образуват запушваща тапа. Вмъкнете в канала кука, а още по-добре е да използвате спирала за отпушване. Извлечете навън отпадъците, причинили проблема. Ще усетите кога сте достигнали запушването. С въртеливи движения оберете отпадъците и ги извадете.

почистване на канал

Снимка: https://ru.wikihow.com

Промиване след отпушването

За да отстраните напълно отпадъците в канала, трябва да промиете добре. Изсипете в него гореща вода, най-малко шест чаши. Изсипвайте водата бавно. Ако тръбите на каналите ви са пластмасови, в никакъв случай не изсипвайте кипяща вода. Тя трябва да е умерено гореща.

Ако видите, че водата все още се оттича бавно, изсипете отново гореща вода за по-добро промиване.

Ако отпушвате канал на вана, напълнете я с доста вода и след това махнете тапата, за да може налягането на водата да отмие добре останалите наслагвания вътре в тръбите.

Ако запушването е сериозно или ако проблемът е някъде във вертикалния щранг, незабавно се свържете с фирма за отпушване на канали .