Лесни начини за отпушване на канали

Запушването на каналите се предшества от по-бавно оттичане на водата и от неприятна миризма от канала. Затова, когато забележите, че водата се задържа по-дълго в мивката, тоалетната, ваната или душ кабината, вземете мерки, като използвате домашни средства и подръчни „инструменти“ за отпушване на канали. Препаратите в магазините са агресивни и могат да причинят вреда на тръбите.

отпушване на канали

Сода бикарбонат и оцет

Най-популярни като почистващи  средства са содата бикарбонат и оцетът. Можете да комбинирате содата с гореща вода или с оцет. След като действа известно време, пуснете голямо количество вода, за да отмие остатъците от запушващия слой.

Вакуумна ръчна помпа

Друг много популярен инструмент за отпушване на канали, продаван почти във всички супермаркети, е вакуумната ръчна помпа. При начални запушвания тя също може да помогне, но ако слоят мазнини, косми, сапун и т.н. е вече солиден, напразно ще се опитвате да се справите.

начина за отпушване на канал

Тук ще се спрем на още някои средства, с които можете да почистите канала. Така ще си спестите ужасната ситуация с неизползваема мивка, тоалетна или баня. А ако не можете да се справите, най-добре се обърнете към фирма за отпушване на канализация.

Започнете от извитата U-образна тръба под мивката

Ако е запушена мивката, можете да започнете от извитата тръба под нея. Поставете кофа или леген отдолу, за да се оттича водата, когато започнете да отпушвате.

За да извлечете космите, сапуна и другите отпадъци, пречещи на оттичането, можете да използвате тел или четка за зъби. Ако нямате тел, можете да използвате телена закачалка, както ви предлагаме по-долу.

За отпушване на мивки често е достатъчно да почистите тази тръба. Правете това почистване периодично, за да не се натрупват много отпадъци.

За отпушване на тоалетната чиния – може да се използва специална спирала, която се огъва и достига до трудните участъци, в които може да е причината на запушването.

отпушване на канал в тоалетна

Имате ли закачалка от тел? Използвайте я, за да извлечете космите и другите запушващи материали

Телената закачалка, както и парче тел, могат да послужат чудесно за изтегляне навън на запушващите материали. Необходимо е да направите кукичка и да я вкарате в канала. Раздвижете насам натам и частици от лепкавия слой ще се закачат за нея. Необходимо е при всяко успешно хващане на отпадъци да ги изваждате и да почиствате кукичката. След това трябва отново да вкарате кукичката в канала, за да изтеглите още отпадъци. И тук трябва да завършите с промиване с обилно количество вода, по-добре топла, за да разтвори мазнините и сапуна.

Ето как можете да разрешите проблема, използвайки прахосмукачка

Необходимо е прахосмукачката да е както за сухо, така и за мокро почистване. Преди да започнете отпушването на канала, нагласете на режим мокро почистване. Долепете тръбата до канала, за да прилепне възможно най-добре, за да се уплътни вътре. Когато включите прахосмукачката на най-силната степен, отпадъците, полепнали заедно и образуващи запушваща тапа, ще се изтеглят от налягането до торбичката.

Използвайте препарат за миене на съдове

Препаратите за съдове имат смазващо действие и затова могат да помогнат за разбиване на запушващата „тапа“ в канала, ако запушването не е сериозно. Трябва да смесите препарата, около четвърт до половин чаена чаша, с гореща вода. След смесването им и изсипването в канала трябва да изчакате малко и да използвате вакуумна помпа, за да разбиете „тапата“.

Ако горните начини не помогнат, обърнете се веднага към КАНАЛИ-ТИНО за видеодиагностика на канали и отпушването им.