Отпушване на запушени канали от мазнини

Мазнините са сред най-честите причинители на запушвания. Те са част от ястията и при миене на съдове и прибори останалите по тях мазнини попадат в канала. Ако изсипвате мазнини от пържене или готвене направо в канала, увеличавате рисковете от запушване на каналите. Мазнините са лепкави, лесно се отлагат вътре по стените на тръбите и привличат и други частици, заедно с които масата от натрупвания се увеличава.

Първо се намалява диаметърът на тръбата, а след това се стига до запушване. С него може да се справи фирма за отпушване на канали КАНАЛИ-ТИНО ЕООД. Ние използваме машини за отстраняване на запушвания от мазнини.

Отпушване на запушени канали от мазнини

Къде най-често се отлагат мазнините

Попаднали в канала, мазнините най-лесно се отлагат в местата, в които има застой или забавено протичане на отпадните води. Ако в даден участък има рязка промяна на напречното сечение, ако вътрешността на тръбата е грапава, в такива участъци мазнините се отлагат по-лесно. Затова рисковете от запушвания с мазнини са по-високи при металните тръби, тъй като те се поддават на корозия.

Признаци на запушване

Първо при намаляване на бързината на оттичане на водата трябва да се сетите дали сте изсипвали мазнини в канала. Ако сте допуснали това, твърде вероятно е започнал да се образува запушващ слой.

Освен бавното оттичане запушването се проявява и чрез неприятната миризма, която се носи от канала.

Ако използвате предимно студена вода за миене

Мазнините се втвърдяват при ниска температура, каквато се поддържа при миене със студена вода. Това способства за по-бързото им отлагане и така се формира лепкав слой, задържащ и други отпадъчни частици.

За да се разтопят отложените мазнини, периодично изсипвайте гореща вода в канала. Така можете да предотвратите образуването на плътен слой от мазнини, при който вече няма оттичане.

Ако сте изсипали доста мазнини и е налице запушване

Не ви съветваме да използвате препарати със силни химикали. Те могат да повредят тръбите и да се изгорите или натровите, докато ги използвате. Ние прилагаме механично машинно отпушване и така избягваме рисковете, свързани с действието на химикалите.

Едно от средствата, с които можете да се справите с наслагването на мазнини и запушването от това наслагване, е сода бикарбонат. Първо изсипете чаена чаша сода в канала, а след това чаша гореща вода. Оставете да подейства 2-3 часа, а след това пуснете горещата вода, за да промиете.

Друго средство е комбинацията от сода и оцет. Изсипете първо чаша сода, а след това чаша оцет в канала и закрийте отвора. Изчакайте поне един час и промийте с гореща вода.

Отпушването може да се постигне и с ръчна вакуум помпа. Поставете гумената част така, че да закриете отвора, и помпайте, за да създадете вакуум и да раздвижите и разбиете запушващия слой. След това промийте с гореща вода.

Ако не се справите с някое от горните средства, оставете отстраняването на мазнините от канала на нас, специалистите по отпушване на канализация с машини.

Не изсипвайте мазнини в каналите

За да не се стигне до запушвания от мазнини, не допускайте попадането им в каналите. Дори малки количества мазнини могат да допринесат за проблем.
Забърсвайте съдовете и приборите, за да отстраните мазнините от тях. Ако трябва да изхвърлите мазнини, например след пържене, изсипете ги в торбичка и ги изхвърлете с боклука.

Най-правилният, бърз, сигурен и безрисков начин на справяне с проблема на запушен канал е да се свържете със специалистите от КАНАЛИ-ТИНО ЕООД. Ние сме на разположение с нашите машини с професионални спирали, с които разбиваме натрупаните количества мазнини, а след това промиваме основно, за да постигнем отпушване на канали.