Отпушване на канали от парцали

За почистване на различни повърхности домакините използват кърпи или просто парчета от стари дрехи – парцали. При изсипване на вода от легена, в който е оставен парцалът, той бързо може да попадне в канала, преди да се усетите. Такъв риск има и при миене на стирка, към която е закрепен парцал. Парцалът засяда в канала още на етажа, а ако бъде отнесен до вертикалния щранг, може да причини запушване там или по-надолу в многоетажна сграда.

 

Отпушване на канали от парцали

 

Отпушване с извличане на парцалите с професионална спирала

За да се извади успешно парцалът, образувал запушването, по-добре оставете задачата на специалисти по отпушване на канализация. Те имат опит и разполагат с професионални спирали. Любителските спирали, продавани в магазините, могат да не свършат работа, ако парцалът е заседнал на голямо разстояние навътре в канализацията. Освен това професионалните спирали имат и комплекти от накрайници, от които професионалистите подбират подходящия за извличане на парцала.

Професионалната спирала се вкарва в канала с въртеливи движения. За да не започне да се навива на кръгове, спиралата се държи непрекъснато в опънато положение.

Със спиралата се достига до парцала, който се захваща за накрайника. След това спиралата трябва да продължи да се върти в същата посока, но да се изтегля навън.

Ако парцалът е отнесен до общата част на канализацията и е заседнал във вертикален щранг, принципът на изваждането за отпушване на канала е същият. Но професионалната спирала се вкарва през ревизионен отвор в близост до запушването. Проникването и отпушването трябва да се извършват от горе надолу. Ако се предприеме отпушване от място под него, след изваждането на парцала ще избият и отпадните води.

 

Ако се окаже, че парцалът не може да се извади с професионална спирала

В случай че се окаже, че парцалът е заседнал така, че не може да се извади с използване на професионална спирала, за да се постигне отпушването, остава да се извърши демонтаж на тръбата.

Това също е задача за екиа на КАНАЛИ-ТИНО ЕООД . Ние ще извършим оглед, ще проверим дали заседналият и причинил запушването парцал може да се извади и ако преценим, че няма друг начин, ще демонтираме тръбата, за да отстраним запушването. Този вид отпушване с демонтаж на тръбата се налага, ако в канализацията е попаднал голям парцал.

 

Разтваряне на парцал с препарат

Този начин на премахване на запушване, причинено от парцал, не се препоръчва. Препаратите, които ще разградят парцала, за да може да се освободи тръбата, могат да повредят и самата тръба. Затова отново подчертаваме, че такова решение трябва да се вземе от специалисти. Нашият екип ще прецени според материала на тръбите дали е подходящо използването на препарат за разграждане на парцала и дали този препарат няма да повреди тръбите.

По принцип парцалите от естествени тъкани могат да се разтворят с концентриран разтвор на хлор. Хлорът на прах или таблетки трябва да се смеси с вода, но трябва да се използва 50% от количеството вода, посочено в инструкцията. След изсипването на разтвора в канала трябва да се изчака 24 часа. След това отново трябва да се приготви разтвор и да се изсипе в канала, а след това да се изчака още 24 часа. При приготвянето и изсипването на разтвора трябва да се носят предпазни очила, тъй като той е силно токсичен.

За разтваряне на синтетични парцали може да се използва течност за акумулатори. Достатъчно е да се изсипе в канала около 500 мл от течността, а след това да се запуши отворът и да се изчака. При реакцията се отделят отровни пари и извършващият отпушването може да загуби съзнание.

КАНАЛИ-ТИНО ЕООД извършва отпушване при засядане на парцали в канала. Използваме почти изключително механичния метод, с изваждане на парцалите със спирала. Обадете ни се за отпушване на канали в София или региона, не предприемайте изваждането сами. Особено важно е да не използвате отпушване със силно действащи препарати. Така може да се стигне до повреди в тръбите, течове и големи разходи за ремонт. Ние ще отстраним парцалите, причинили запушването, по най-подходящия начин.