Отпушване на канал в баня

Банята е едно от най-използваните места в дома, заедно с кухнята. Затова там се получават и най-големите замърсявания. След сресване или миене на косата остават косми, след миене – капки течен сапун, случва се да ви остане малко парченце сапун и решавате да го хвърлите в канала.

Парчета хигиенни продукти – мокри кърпички, картон от руло тоалетна хартия, както и други отпадъци могат да причинят запушване. Ситуацията със запушения канал е трагична. Банята не може да се използва за къпане, необходимо е да се действа колкото може по-бързо.

Отпушване на канал в баня

Лесно ли е да отпушите канала сами

Отговорът е различен, според ситуацията. Ако отпадъците са се натрупвали доста време, вероятно „тапата“ в канала, която не пропуска водата, е голяма. Ако отпадъците са малко и могат да се отмият, вариантът е по-благоприятен. Във всички случаи си струва да опитате, преди да извикате фирма за отпушване на канали в София или друг град.

Внимавайте, когато използвате смеси и препарати

Все пак бъдете внимателни, когато пробвате смеси, приготвени домашно, а още повече когато изсипвате готови препарати от магазина в канала. Първо трябва да внимавате сместа да не ви пръсне в очите или да попадне върху кожата. А и тръбите, които се използват в съвременните канали, съвсем не са неуязвими за силно действащи химикали, каквито са препаратите за отпушване от магазините. Ще намерите съвети как да отпушите запушен канал в банята с натриева основа. Но тя е бич за сивите пластмасови тръби, от действието й те могат да се нагънат, да се „стопят“ на места.

Старите изпитани рецепти за сода бикарбонат и гореща вода или сода бикарбонат и оцет могат да помогнат при по-леко запушване. Друг често прилаган трик е вкарването на меката връзка от душа в канала, а отгоре запушване с кърпа; след това водата трябва да се пусне със силна струя. Но и това може да помогне и да отмие запушващите отпадъци само ако запушването не е сериозно.

Опитайте се да извадите поне част от отпадъците със спирала

Спиралите за отпушване помагат за изваждане на косми и други малки отпадъци, което може да отстрани проблема. Във всички случаи си струва да опитате. Ако нямате спирала, пробвайте с парче тел. Вкарайте го в запушения канал и вадете колкото можете от отпадъците. След това трябва да пуснете обилно вода, за да отмиете вътрешността на тръбите.

Ако запушването е сериозно

Ако проблемът е наистина сериозен, трябва да извикате специалисти по отпушване на канали. При запушвания, натрупвани дълго и довели до дебел слой косми, сапун и други неща може да се получи връщане на водата през канала дори при пускане на чешмата в банята.

Такива запушвания се отстраняват само машинно. Мощните машини на фирми като КАНАЛИ-ТИНО са с различни накрайници на спиралите, а самите спирали са по-гъвкави и здрави и проникват и разбиват всякакви образувания.

Погрижете се да не задръствате отново канала в банята с отпадъци

След отпушването е важно да не допускате повече грешките, довели до проблема. Не изхвърляйте в канала косми, нито малкото сапун в сапуниерката, преди да поставите нов. Особено внимавайте с хигиенните материали. В никакъв случай не трябва да хвърляте ни най-малки парченца тоалетна хартия, кърпички и т.н. на пода – при отмиването те ще попаднат в канала.