Отпушване на канал на вана

Ваната е голямо удобство, затова се използва редовно или често. Но с използването се натрупват пръски от сапун след всяко къпане, а водата отнася космите, малки частици сапун и други частици в канала.

Отпушване на канал на вана

Каналите са уязвими за всякакви лепкави наслагвания, които привличат мънички и по-големи боклучета. По вътрешните стени на тръбите се наслагват първо остатъци от сапун, шампоан, душ гел, а после този лепкав слой привлича косми и други частици, попаднали във водата. Ако се стигне до пълно или много сериозно запушване, единственият изход е да се обърнете към фирма за отпушване на канали.

Ако водата се оттича бавно и запушването е в начален етап

Ако забележите, че водата не се оттича с нормалната бързина, значи каналът на ваната е започнал да се запушва. Когато слоят натрупвания не е голям, има шанс да се справите сами с проблема. Първо трябва да изгребете водата. След това използвайте някакъв препарат за отпушване, който да изсипете в сифона. Готовите препарати от магазина са единият избор, но химикалите в тях могат да повредят тръбите. Популярните средства, получени от домашни продукти, като сода бикарбонат, оцет, сол, поотделно или в комбинация, са също толкова ефикасни, ако случаят не е сериозен. След като изсипете продуктите за отпушване в канала и след това излеете и няколко литра гореща вода, изчакайте известно време сместа да подейства. След това, когато видите, че водата е започнала да се оттича бързо, промийте с голямо количество вода, за да отнесе всички боклуци от запушването.

Почистване на сифона на ваната

Другият начин да отстраните наслоените в сифона боклуци е да махнете капака на дренажа и да почистите сифона. Обикновено от там се вадят доста косми, сапун, както и други боклучета.

Ако не ви се занимава с това, можете да се опитате да изтеглите навън натрупаните боклуци, използвайки тел.

След като махнете боклука в сифона, пробвайте как се оттича водата. Ако всичко е нормално, промийте обилно с вода, за предпочитане почти гореща. Много горещата вода може да повреди тръбите и уплътненията.

За да освободите канала от запушването, можете да използвате и ръчна вакуумна помпа. Но и тя няма да ви помогне, ако слоят натрупани частици е солиден.

Ако тези методи не помогнат

Ако след опитите ви да отпушите канала на ваната с препарат или чрез почистване на сифона не постигнете успех, извикайте професионалисти за отпушване на канали в София или друг град. Сред натрупаните боклуци, образуващи запушваща тапа, може да има песъчинки, камъчета – ако сте се къпали след плаж, всички песъчинки от тялото се отмиват с водата и попадат в канала. Те няма да се разтворят с никакви препарати, не могат да се почистят напълно и при почистването на сифона.

Необходимо е професионално оборудване за машинно отпушване на канализация, което е достатъчно мощно. КАНАЛИ-ТИНО разполага с мощни помпи за такива случаи. А след отпушването можем да извършим и видеодиагностика, за да се установи дали няма някакъв друг проблем в канала. Разчитайте на нашата квалификация и опит.