Отпушване на канал на мивка

Мивката се използва ежедневно, по много пъти. В нея се мият чаши и чинии, прибори, мием ръцете си. Заедно с водата в канала се оттича и препарат за съдове, и сапун, а и дребни остатъци от храна, могат да попаднат и косми, докато сме надвесени над нея. Не е изненадващо, че случаите на запушване на канала на мивката са много чести.

Отпушване на канал на мивка

Мазнините създават много добри условия за запушване

Мазнините, дори и в малки количества, попаднали в канала, лесно полепват по вътрешността на тръбата. Те привличат и всякакви други отпадъци. Ако искате да изхвърлите мазнина, останала след пържене, изсипете я в празна бутилка и я изхвърлете заедно с боклука. Остатъците от мазнина по чиниите и приборите трябва да се отстраняват – например с кухненска хартия. Така те няма да попаднат в канала и да положат основите на запушване.

Утайката от кафе

Утайката от кафе от кафе машината е един от честите виновници за запушване на канала. В никакъв случай не трябва да се изхвърля там, а в кофата за отпадъци, за да не попадне в канала и да се присъедини към остатъците от сапун и мазнини, за да образуват лепкава запушваща маса в тръбата.

И все пак често се появява проблемът със запушена мивка

Колкото и да внимаваме, все пак често се случва така, че водата започва да се оттича по-бавно в канала на мивката. Това е сигнал, че е започнал да се натрупва запушващ слой. Добре е още при първите такива признаци да се обърнете към фирма за отпушване на канали КАНАЛИ-ТИНО, ако не сте сигурни, че ще се справите с отпушването сами. Има и друга причина да препоръчаме използване на услугите на професионалисти – водопроводните тръби са уязвими за силни препарати и могат да се повредят. А едно спукване на тръба е вече много голям проблем.

Домашните препарати, с които можете да се опитате да отпушите канала на мивката

Във всяко домакинство има продукти, с които можете да приготвите домашни средства за отпушване. Содата бикарбонат, оцетът, солта и горещата вода са първите продукти, които ще ви препоръчаме за отпушване на мивки София. Можете да комбинирате сода с оцет, сода със сол, или и трите – в равни количества, например по една чаена чаша. Изсипването на гореща вода винаги следва действието на домашния препарат, за да измие остатъците и да прочисти канала и тръбата.

Препаратите за миене на съдове успешно могат да заместят отпушващ препарат. Просто изсипете известно количество, например кафена чаша, препарат в канала, за да подейства като смазваща смес и да улесни отделянето на запушващите отпадъци, когато след известно време изсипете обилно количество гореща вода.

Ако у дома често купувате кока кола, можете да я използвате за отпушване на канала на запушената ви мивка. Често се коментира, че кока колата има разяждащо действие. Затова пробвайте на дело това действие. Изсипете известно количество от напитката в канала и изчакайте поне 30 минути. След това трябва също да промиете обилно с гореща вода, както при отпушването със сода, оцет и сол.

Ако горните начини не отпушат канала на мивката, явно натрупаните запушващи вещества са образували солиден слой, с разбиването на който е необходимо да се заемат професионалисти по отпушване на канализация.