Замръзване на водопроводни и канализационни тръби – как да ги размразите

При много ниски температури през зимата водата навсякъде замръзва. Замръзването по-рядко се получава при канализационните, отколкото при водопроводните тръби, тъй като канализационните води често са топли.

Когато външните тръби на канализацията не са изолирани, покрити с материали, които пазят от студа, водата в тези тръби замръзва и те могат да се спукат. При замръзване можете да пробвате няколко начина за размразяване, които ще разгледаме тук.

Замръзване на тръбите на канализацията

снимка: http://remstroiblog.ru

Как да размразите замръзнали тръби със свои усилия

Замръзването се получава предимно в участъци извън сградите. Ето подходящи начини, по които можете да размразите канализационни тръби:

  • Ако живеете в къща, външните канализационни тръби на която са разположени на малка дълбочина, можете да пробвате да размразите, като запалите огън над замръзналия участък. Постепенно, след като се загрее почвата над тръбата, топлината ще се предаде и на тръбата и ще започне да я размразява. Важно е да поддържате огъня достатъчно дълго.
  • Ако в дома е много студено и близо до сифона на мивката или изхода от тръбата от тоалетната се е образувала ледена тапа, можете да размразите тази тапа с разтвор от гореща вода и сол. Смесете 10 литра вода с 1 кг сол, за да получите подходящия разтвор, който не замръзва до минус 22 градуса.
  • Ако участъкът на замръзване позволява, подайте струя гореща вода с маркуч.

При използването на горещ разтвор за размразяване има риск от потичане на отпадните води обратно към дома. Затова трябва да прецените дали можете да се справите с размразяването сами, или да се обърнете към специалистите от КНАЛИ-ТИНО ЕООД.

Не допускайте замръзване на канализационните тръби

Замръзването на тръбите може да се избегне, ако вземете подходящи мерки. Защитете ги от много ниски температури още при полагането на канализацията, а и след това:

  • Още при полагането на тръбите те трябва да се разположат на достатъчна дълбочина, за да са под нивото, до което замръзва повърхностният почвен слой.
  • Тръбите трябва да не са разположени близо до железобетонни и тухлени конструкции. Тези конструкции имат много по-висока топлопроводимост от почвения слой и замръзват лесно. Това улеснява замръзването и на канализационните тръби наблизо. Ако разполагането на канализационните тръби близо до железобетонни и тухлени конструкции не може да се избегне, покрийте ги добре с изолиращи материали.
  • Ако през зимата няма да живеете в дома – селска къща или вила, източете водата, за да зазимите.

Никога не можете да предвидите достатъчно рано кога температурите ще паднат под критичните стойности и канализационните тръби ще замръзнат. Възползвайте се и от съветите на специалистите по канализация още преди да започне полагането на тръбите и разчитайте на доказали се професионалисти. А ако все пак се стигне до замръзване, по-добре е да се обадите веднага на професионална фирма за канализационни услуги, за да си спестите време и пари, както и по-големи проблеми.