Как да поддържате канализацията за по-дълго време чиста

За всеки дом миенето и къпането без проблеми са основни удобства. Всяко запушване нарушава нормалното темпо на живот. Налага се намесата на фирма за отпушване на канали, за да се възстанови оттичането на отпадните води.

Незамърсените отвътре канализационни тръби са гаранция, че няма да ви се случи запушване на канал в дома ви. За поддържане на чистотата препоръчваме следните основни правила.

 

Как да поддържате канализация

 

Не изхвърляйте отпадъци в каналите

С поставяне на допълнителни цедки ще помогнете за обирането дори на дребни частици от храна и други отпадъци. Почиствайте редовно цедките, за да не допускате замърсяванията да попаднат в канала.

Грижете се редовно за сифона в банята, където е неизбежно попадането на косми. Те са сред най-честите замърсявания, които допринасят за запушвания.

 

Особено рискови отпадъци

Някои отпадъци много бързо образуват запушване и привличат както малки, така и големи частици в отпадните води. Такива са на първо място мазнините. Те се отлагат лесно по вътрешността на тръбите и задържат и други отпадъци. Не трябва да се изхвърлят мазнини в канала. Изхвърлянето им трябва да става с боклука, като се изсипят в торбичка или пластмасова чашка.

Всякакви дребни частици от опаковки също се присъединяват към натрупванията вътре в тръбите. Трябва да се внимава всички части от опаковъчни материали да се изхвърлят с боклука.

Много безобидни изглеждат хигиенните продукти, но те се произвеждат от неразлагащи се материали. Поради това, когато станат част от запушващ слой в канала, те усложняват много ситуацията. Мокрите кърпички и другите хигиенни продукти не трябва да се изхвърлят в каналите. Особено лесно е да се изхвърлят в тоалетната чиния, но те могат или веднага да я запушат, или да се задържат в меката връзка, или по-нататък в щранговете.

 

Не изхвърляйте остатъци от ядене в тоалетната

Всякакви остатъци от ястия, особено с едри парчета или с доста мазнини, могат лесно да предизвикат запушване. Недопустимо е изхвърляне на такива остатъци в тоалетната. Разбира се, рисково е и изхвърлянето им в канала на мивката.

Но дори и да махнете едрите парчета, като картофи и други зеленчуци, сосът от самото ястие, особено мазнините в него, са достатъчни за замърсят трайно канала.

 

Контрол на децата

Децата си играят с всякакви предмети и лесно могат да ги изпуснат в канала, особено в тоалетната. Така бързо се създават предпоставки за запушване. Контролирайте игрите им, напомняйте им да не си играят близо до каналите с предмети, които лесно могат да попаднат в тях.

 

Почиствайте каналите профилактично със сода и оцет

За поддържането на канализацията почиствайте редовно със сода бикарбонат и оцет. Изсипете първо чаша сода, а след това чаша оцет в канала и покрийте отвора. Изчакайте около половин час, за да протече реакцията. След това промийте обилно с вода, за предпочитане гореща.

 

Профилактика от фирма

Профилактичното почистване на канализацията от специалисти е най-добрият начин за почистване на неизбежните замърсявания от отпадните води. За профилактично почистване се обадете на КАНАЛИ-ТИНО ЕООД.

Препоръчваме почистване на канализацията с профилактична цел два пъти годишно.