Кои неща са категорично забранени да се изхвърлят в канала

Много често се обсъждат най-популярните „средства“ за запушване на канали. Мазнините, космите и сапунът са сред редовните причинители на проблеми с оттичането, при които трябва да потърсите отпушване на канали.

помощ при запушен канал

Снимки:https://www.adme.ru

Тук ще разгледаме и още няколко вида отпадъци, които неусетно и бързо могат да запушат канала. Когато вместо да изхвърлите дребни отпадъци в коша за боклук, за по-бързо ги пускате в канала, би трябвало да сте наясно за колко време ще се разградят те и дали не съдържат лепкава маса, както е при етикетите на бурканите.

Отпадъците лесно полепват по вътрешността на тръбите, където вече са наслоени дори малки количества сапун. Малко по малко те привличат и други отпадъци. А има и продукти, които увеличават много обема си, когато се потопят във вода. Раздуването дори на малки количества от тях е почти със сигурност гаранция, че в близкото бъдеще ви очаква проблем с канализацията.

Бавно разграждщите се отпадъци

Вече споменахме етикетите от буркани и други опаковки. Дори малки частици от тях могат да причинят проблеми. А какво остава, ако в канала попадне цял етикет. Етикетите са от хартия, която се разгражда бавно. Комбинирането на този факт с факта, че на обратната страна на етикетите има лепило, създава много добри предпоставки за оставането в канала и привличането и на други отпадъци. По-добре изхвърляйте етикетите, дори и малки частици от тях, ако етикетът се разкъса, в коша.

запушване на канал с хартия

Снимка: https://www.adme.ru

Друг вид бавно разграждащи се отпадъци са угарките от цигари. По принцип някои пушачи имат не много добрия навик да хвърлят угарките през прозореца. Други добросъвестно изсипват съдържанието на пепелника в коша, като проверяват дали са угасили добре угарките. Но ако по невнимание оставите например в чинийка угарка и при обливането с вода преди миене тази угарка попадне в канализацията, вече имате малко количество синтетичен материал, който се разгражда много бавно. Ако угарките са няколко, вероятността от създаване на проблем се увеличава. Не допускайте попадане на угарки в канала, защото това може да създаде проблем след време, за който да се налага да викате специалисти по отпушване на канали.

запушване на канал с фасове

Продукти, които увеличават обема си, попадайки във вода

Когато миете боб, ориз, леща и други зърнени култури, внимавайте да не попаднат в канала на мивката зърна. Причината за това е, че тези зърна поемат много вода и се раздуват. За да се отмият или да се разпаднат на частици и да освободят място за протичане на водата трябва много време. А вече раздутата маса от боб или ориз ще привлича и други, дори много малки частици, и ще се наложи да търсите специалисти по отпушване на мивки и сифони.

запушване на канал с ориз

Черупките от яйца също създават рискове за протичане на водата

Черупките от яйца също не трябва в никакъв случай да се пускат в мивката, за да ги отмие водата и да попаднат в канала, дори да са на дребни парченца. Вътре в тръбите всички малки частици се привличат от вече полепените и заседнали там частици. Това се случва и с парченцата от черупки на яйца.

отпушване на запушен канал

Снимка: https://www.adme.ru

Каналът е място, в което не трябва да се изхвърлят всякакви неща, дори да смятате, че водата бързо ще ги отмие и отнесе без проблеми. Грижата за канализацията включва недопускане на замърсяване на каналните тръби с частици, които бързо могат да създадат предпоставки за запушване. А ако се създаде такава ситуация, не отлагайте, за да може проблемът да бъде отстранен бързо.

Обадете се на КАНАЛИ-ТИНО по всяко време на дененонощието, седем дни в седмицата за отпушване на канали и видеодиогностика.