Подмяна на стара канализация

На много семейства се налага да планират замяна на старите метални тръби с нови от PVC.

Новите тръби имат много предимства. Те не корозират, леки са и се монтират лесно. За тези, които предпочитат да се заемат със замяната сами, вместо да разчитат на професионална услуга за смяна на канализационни тръби, ще кажем, че това не е толкова трудна задача. Ще опишем накратко какво включва тя. Ако спазвате точно правилата, ще извършите работата качествено, което гарантира дългосрочно използване на новите тръби без проблеми.

подмяна на стара канализация

снимка: https://kanalizaciyadoma.com

Демонтиране на металните тръби

За тази дейност трябва да се запасите с необходимите инструменти. Добре е да се посъветвате със специалисти за тях, а можете да попитате и познати, които са се занимавали с демонтаж.

Инструментите включват ножове, клинове, чук и други. Трябва да се намерят местата на съединяване на тръбите. Обикновено съединяванията са по-високо от подовото покритие. Затова ако подът е с плочки, ще ви трябва перфоратор или длето, за да намерите къде са съединенията.

За вертикалните тръби трябва да направите два разреза на разстояние 10-15 см един от друг, под малък ъгъл един към друг. С помощта на клин трябва да избиете и извадите изрязания участък, а след това да махнете остатъците, използвайки чук. Част от старите тръби се оставя, за да могат да се съединят с новите.

Ако съединяването е твърдо, трябва да се разчисти мястото на съединяване. Трябва да се издълбае с подходящ инструмент, за да се махне разтворът, съединяващ тръбите. Ако тръбите са съединени здраво, можете да отрежете на разстояние 2-3 см над мястото на съединяване.

смяна на стари тръби

снимка: http://stroyusnulya.com

Подгответе си PVC тръби и другите необходими елементи

Освен PVC тръбите трябва да си приготвите стойка, гумен маншет (преходник), както и свързващи елементи. Подгответе и малко течен сапун, маркер и отвес.

Първо трябва да поставите в края на старата тръба гумения маншет. В него трябва да се постави свързващият елемент, а за уплътняване се използва силикон или ленени кълчища. Когато съедините новата тръба с отрязъка от старата, минималният луфт между свързващия елемент и съединението  трябва да е най-малко половин сантиметър.

В стената трябва да закрепите няколко закрепващи скоби. Ако височината на помещението е стандартна, достатъчни са три скоби. При по-голяма височина поставете четири.

Течният сапун се използва при окончателното съединяване. След като приключите, трябва да проверите как работи канализацията с новопоставените тръби. Това се извършва с пускане на голям обем вода да протече по тях.

подмяна на тръби на канал

снимка: http://stroyusnulya.com

Шумоизолиране на PVC тръбите

Пластмасата има много добра шумопроводимост, така че ако няма добра изолация, ще се чуват дори най-малките шумове, например при порив на вятъра или при допир на тръбата до стените на сградата. Особено неприятно е да се чува шумът на водата при протичането й по тръбите. Затова препоръчваме да монтирате защитно шумопоглъщащо покритие.

Информацията в настоящата статия е полезна и когато използвате услугите на професионалисти

Все пак много семейства предпочитат да наемат професионална фирма за смяната на старите метални тръби с нови PVC тръби. Но информацията, с която ви запознахме, може да ви бъде полезна и в този случай. Ще имате обща представа за това, какви са етапите на смяна и ще можете по-добре да прецените качеството на работата на специалистите. Не забравяйте, че след приключване на монтирането на новите тръби канализацията трябва да се изпробва с протичане на голямо количество вода.

При възникнали проблеми със стара канализация, може да се свържете с екипа на КАНАЛИ ТИНО ЕООД, за да съдействаме за намирането на най-доброто решение.