Профилактика на канализация – почистване на отлаганията

Съвременният живот е свързан с много отпадъци, част от които попадат в канализацията и при натрупването на голямо количество от тях се налага отпушване на канализация. За да не се стига до такива проблеми, при които натрупванията пречат на оттичането на водата и могат да причинят и наводнение, е важно да се извършва профилактика на каналите. По време на профилактиката се извършва видеодиагностика, за да се установи къде има проблеми, начало на наслоявания, пукнатини, размествания и други. Почистват се отлаганията, за да не се даде възможност за натрупване на отпадъчни частици до такава степен, че да се стигне до запушване. Както за профилактика, така и за отпушване разчитайте на нашата фирма за отпушване на канали КАНАЛИ-ТИНО ЕООД.

Честота на профилактичното почистване и промиване

Ние препоръчваме профилактика на канализацията ви веднъж годишно. Ако каналите ви са замърсени и от тях се носи неприятна миризма, е възможно вече да има наслагвания на отпадъци и тогава може да се наложи да се обърнете към нашите специалисти колкото може по-скоро. Навременната профилактика ще ви спести запушвания и големи разходи за отпушване на мивки в София или отпушване на сифон в банята, на душ кабината или на друго място в дома ви.

Предпазно почистване на отпадъци

Отпадъчните частици са от различно естество. Те включват както отпадъци от храни, така и мазнини, косми, известни количества сапун и други. Ако се изхвърлят хигиенни материали, те също допринасят за замърсяването на каналите. Не пускайте в канала мокри кърпички и други хигиенни продукти, защото те не се разлагат, лесно засядат и могат бързо да причинят запушване.

Почистването на отпадъците при профилактика на канализация се извършва главно механично. Най-използваните уреди са професионалните спирали, към които има комплект от различни накрайници. С подбиране на подходящия накрайник се постига разбиване на натрупвания, които все още не са препречили напълно пътя на отпадните води.

След това се извършва и промиване на каналите, за да се отстранят и най-малките частици от замърсявания. За промиване нашите специалисти използват мощна помпа, с която пускат силна струя вода под налягане.

Ако нашите специалисти преценят, че може да се извърши само профилактично промиване, за да се постигне чистота на вътрешността на каналите, те ще извършат промиването и това ще бъде достатъчна мярка. Но ако има вече по-солидно натрупване на наслагвания, те ще трябва да се отстранят механично със спирали, а след това каналите да се промият.

Какви накрайници се използват към професионалните спирали

Накрайниците, с които са снабдени професионалните спирали, използвани от нашите специалисти, включват четки, пружинни ножове, котви, метални гребачки и други. С тях се постига раздробяване на наслагванията, които след това ще бъдат отмити при промиването. Накрайниците се закачат и на въже, което се движи между две лебедки, и така се разбиват наслагванията.

За профилактично почистване се използват отворите на две съседни ревизионни шахти

Профилактиката на даден участък се извършва, като се отварят капаците на две съседни шахти. Един от специалистите влиза в едната шахта, прокарва шина, която достига до следващата шахта, а там е друг от нашите специалисти, който завързва телено въже от лебедка към шината. Накрайникът, който е прикачен към въже, се движи между двете шахти и разбива наслагванията.

Хидравлично прочистване на канали

При хидравличното прочистване се използва куха метална топка или кух дървен цилиндър. Топката или цилиндъра се прокарва през канала, също с помощта на лебедки. Диаметърът на топката или цилиндъра е малко по-малък от диаметъра на тръбата. Така се постига преминаване на водния поток с голяма скорост около топката или цилиндъра и се отмиват наслояванията.

Свържете се с нас – специалистите от КАНАЛИ-ТИНО ЕООД ще преценят начина на извършване на профилактика на канализацията ви. Обърнете се към нас и се погрижете за чистотата на каналите си.