Възстановяване на тръби при аварии и ремонт на стари канализации

Много често при почистване и ремонт на стари канализации, когато има аварии се налага залепване и възстановяване на тръбите.

ремонт на тръби

Пластмасови и метални тръби – сравнение

Полипропиленовите тръби и тръбите от други пластмаси почти изцяло изместиха старите поцинковани тръби във водопроводните инсталации. Присъединяването им една към друга се извършва не чрез резба, както при старите тръби, а по други начини.

Начините за съединяване включват съединителни части и лепило или заваряване, като се разтопят крайните части. Заваряването е преобладаващият начин за свързване на полипропиленови тръби, които са най-използвани, както в инсталации за студена и топла вода за битови цели, така и във водни отоплителни инсталации.

Пластмасовите тръби са с много предимства, по вътрешността им не се отлага котлен камък, не провеждат топлината и затова топлинните загуби са минимални, имат голяма якост леки са, не кородират и затова дълготрайността им е около 50 години, което е минимумът експлоатационен период, гарантиран от производителите. Към тези предимства ще добавим и лекотата на монтаж и съединяване.

Залепване на тръби

Проблеми, които могат да се получат при пластмасовите тръби

Тъй като коефициентът на топлинно разширяване и свиване при пластмасата е доста по-голям в сравнение с този при металните тръби, при дълги тръбопроводи се извършва забележимо удължаване или скъсяване, поради разширяване или свиване. За противодействие по дълги тръби се монтират закрепващи скоби или П-образни участъци.

Още един проблем, специфичен за пластмасовите тръби, е устойчивостта им на UV излъчването. Тъй като тази устойчивост не е висока, тръбите трябва да се монтират по такъв начин, че да не бъдат изложени на пряка слънчева светлина и нагряване от слънцето.

Проблеми, които могат да се получат при метални тръби

Проблемите при металните тръби са свързани с кородирането им, поради което не са така дълготрайни за експлоатация, както и отлагането на котлен камък вътре в тях.

Металните тръби се залепват със специално лепило.

Залепване на тръби

На първо място, трябва да се вземе предвид материалът на тръбите. Освен това от значение е и дефектът, който трябва да се отстрани – ако няма как да се съединят по друг начин, дали ще се отстрани пукнатина и т.н.

Преди самото залепване краищата на двата сектора трябва да се почистят добре.

Причини за дефекти в тръбопроводите

Причините, поради които се налага залепване на тръби, са различни. Те включват:

запушен канал

Диагностика на състоянието на тръбите

Специалистите от КАНАЛИ-ТИНО извършват диагностика с видеокамери, за да се определи проблемът и в зависимост от това къде и как трябва да се извърши залепването.

Видеокамерите ни включват:

  • камера с жило, за диагностика на тръби с диаметър между ф40 и ф250 – жилото прониква вътре в тръбите на разстояние до 50 метра
  • робот камера за диагностика на тръби с диаметър между ф250 и ф1500 – тя е с дистанционно управление и прониква до 150 метра навътре в тръбата

С камерите специалистите от КАНАЛИ-ТИНО оглеждат и установяват състоянието на тръбата, включително местата на съединяване и разклоненията, както и дали има запушвания от отпадъци, корени, строителни отпадъци и други.

КАНАЛИ-ТИНО предлага всички услуги, свързани с отпушване и възстановяване на канализации – сифони, щрангове, мивки, тоалетни, а също и видиеодиагностика за окриване и отстраняване на всякакви течове и запушвания на канали.

Свържете се с нас 24 часа 7 дни в седмицата при спешни случаи и аварии на посочените телефони за контакти – 

0988 827 664, 0878 773 590

или изпратете запитване.