Избор на тръби за вътрешна канализация

Изборът на тръби за вътрешната част на канализацията се налага при строеж на нов дом или при смяна на стари тръби с нови. За предпочитане е да разчитате на съветите на специалисти по изграждане и поддръжка на канализация.  Изборът зависи от разположението на стаите, на каква височина се прокарват тръбите и от някои други фактори. Поставянето на тръбите също трябва да се извърши от специалисти с опит, тъй като те трябва да са с подходящ диаметър и да се поставят под необходимия наклон, когато се налага.

тръби за вътрешна канализация

Видовете тръби за вътрешна канализация според материала

За вътрешната канализация се използват чугунени (вече остарял вид), PVC, полипропиленови, полиетиленови, стоманени и медни тръби. Тук трябва да поясним, че стоманените и медните тръби се използват рядко, когато трябва да се постигне добър външен вид на открити части от канализацията.

Тук ще направим общ преглед на чугунените, PVC и полипропиленовите тръби, за да добиете представа за предимствата на всеки от тези видове.

Полипропиленовите и PVC тръбите се използват най-често. Но както вече подчертахме, при избора трябва да използвате съвети от професионалисти, защото в някои случаи могат да бъдат подходящи дори чугунени тръби.

Чугунените тръби

Тези тръби, широко използвани в миналото, се покриват с битумен слой, за защита от корозия. Предимствата на тези тръби са дълготрайност, дори до 100 години, както и голяма устойчивост на деформации.

Недостатъците включват неиздръжливост на ударно натоварване, лесно отлагане на отпадъци по вътрешната им повтрхност и голямо тегло. Освен това монтирането им е сложно и цената им е висока.

Може да се наложи да използвате чугунени тръби при ремонт на канализация.

PVC тръбите

Този вид тръби са много разпространени. Те са еластични, устойчиви на агресивни въздействия, цената им е достъпна и са леки. Монтират се лесно – съединяват се с муфи или пръстени и не е необходимо заваряване. PVC тръбите издържат достатъчно дълго – до 50 години. Те са устойчиви и на корозия, а вътрешността им е гладка и отлагането на отпадъци не е толкова лесно.

Нека посочим и недостатъците на PVC тръбите – недостатъчна пожароустойчивост и промяна на вътрешния диаметър в течение на времето – формата на напречното сечение от кръгла става елипсовидна, което може да доведе до течове.

PVC тръби за канализация

Полипропиленовите тръби

Тези тръби се използват в отоплителни системи за подаване на студена и гореща вода. Тръбите от пропилен и етилен (PPR) издържат на температури до 70 градуса, а тези от типа PPS – и до 95 градуса.

Полипропиленовите тръби имат експлоатационен срок както PVC тръбите – до 50 години. Те са устойчиви на корозия, на пожар, леки и евтини са, лесно се монтират, с използване на специален заваръчен апарат. Полипропиленът е по-устойчив на напукване от PVC.

От недостатъците ще посочим температурната деформация.

Изберете тръбите след консултация със специалисти

Важно е да се посъветвате със специалисти и да купите тръбите заедно с тях. Така ще направите подходящ избор. При избора те ще вземат предвид предимствата и недостатъците на всеки материал, за да вземат правилното решение.